Charles Leclerc je postavio najbrže vrijeme kvalifikacija. Drugi je Lewis Hamilton, a treći Max Verstappen.

Kakve kvalifikacije! Vidjeli smo četiri crvene zastave koje su su utjecale da kvalifikacije traju skoro sat i pol vremena. U ovakvim uvjetima Charles Leclerc je ponovo pokazao sjajne performanse. Vozač Ferrarija dolazi do drugog pole positiona zaredom u sezoni. Monežanin je fantastično odradio treću i najvažniju kvalifikacionu sesiju u kojoj je u prvom brzom krugu došao do najbržeg vremena, koje je na kraju značilo pole position – staza koja im uopće ne odgovara zbog dugog pravca. Lewis Hamilton je iskoristio nevjerovatne kvalifikacije da dođe do 2. mjesta. Sedmerostruki prvak ni sam nije vjerovao da mogu nešto više učiniti, ali zbog dobro odrađenog brzog kruga u prvom naletu je došao do 2. mjesta. Ovo je odličan rezultat za Mercedes. Max Verstapen se plasirao na 3. mjesto. Nizozemac je bio glavni konkurent za prvu poziciju. Međutim, nije dovoljno dobro odradio posao da bi u tome uspio. Sjajni Pierre Gasly. Vozač AlphaTaurija je prenio momentum sa trećeg treninga gdje je bio najbrži. Francuz se jako dobro snašao u kvalifikacijama došavši do 4. mjesta. Carlos Sainz nastavlja sa jako dobrim performansama u Ferrariju. Španjolac je upotpunio dobar dan za Ferrari. Sainz je na kraju sesije završio u zaštitnoj ogradi jer je pokušao izbjeći Tsunodu, koji se ispred njega zabio u barijere, a pozicija broj 5 je današnje ostvarenje. Lando Noris je ponovo pobijedio svog timskog kolegu Daniel Ricciarda. Vozač McLarena je jedno vrijeme bio pod istragom kad su bile istaknute crvene zastave, ali do kraja treninga se više nije ništa o tom pričalo. Britanac je tako završio na 6.mjestu. Sergio Perez ponovo ne pronalazi potrebne stvari kad je to potrebno. Meksikanac se očigledno ne snalazi u momentima kad je potrebno pokazati najbolje performanse – barem ne za sada. Perez je kvalifikacije završio na 7. mjestu. Yuku Tsunoda. Nepredvidljivi Japanac se jako dobro snašao u kvalifikacijama. Vozač AlphaTaurija pokazuje da nema pardona. Pored 8. mjesta, Tsunoda je pred kraj treće sesije izazvao crvenu zastavu, kojom je onemogućio ostale vozače da odrade brzi krug jer je ostalo jako malo vremena do kraja kvalifikacija. Fernando Alonso je jedini vozač Alpinea u deset najbržih. Dvostruki svjetski prvak je prenio dobar momentum sa prvog dana vikenda u kvaliffikacije. Pozicija 9 je današnje ostvarenje. Razočarenje. Valtteri Bottas je pokazao da Mercedes nije na svom nivou u Bakuu. Finac je za osvajačem pole positiona Charlesom Leclercom imao zaostatak za skoro 1,5 sekundi. Bottas je završio na 10. mjestu. Kvalifikacije su vidjele 4 crvene zastave: Lance Stroll, Antonio Giovinazzi, Daniel Ricciardo i Yuki Tsunoda. Stroll je 19. a Giovinazzi 20. U ovakvom ‘haosu’ neki vozači očigledno nisu imali sreće da se nađu u top 10.

Priča kvalifikacija:

Q1

Leclerc je u brzom krugu, vrijeme 1:42.532. Međutim, Lance Stroll se zabija u barijere i izaziva crvenu zastavu. Kanađanin je prebrzo ušao u zavoj 15.

Nakon što je bolid Aston Martina uklonjen sa staze, sesija je nastavljena. Max Verstappen je u brzom krugu, vrijeme 1:41.760 za poziciju 1. Perez je nešto sporiji i ide na poziciju 2. Giovinazzi se zabija u barijere Bakua.

Vozač Alfa Romea se također zabija u zavoj 15 i izaziva novu crvenu zastavu, a ostalo je 9 minuta do kraja prve kvalifikacione sesije.

Trenutni poredak, tj, vozači koji su postavili vremena: Verstappen, Perez, Sainz, Leclerc, Ocon, Vettel, Alonso, Russell, Schumacher, Mazepin.

Novi start prve kvalifikacione sesije. Norris je pod istragom. Hamlton je u brzom krugu, vrijeme 1:42.161 za poziciju 4. Gasly se probija na 8. poziciju. Raikkonen, Norris i Latifi su trenutno na pozicijama od 13. do 15. mjesta.

Hamilton je u novom brzom krugu, vrijeme 1:41.545 – što je najbrže vrijeme prve sesije. Russel se probio na 12. mjesto, a Vettel ima vrijeme za 9. mjesto. Norris ide 1:42.167 za poziciju 5. Lando je zadnji vozač koji popravlja vrijeme i poziciju.

Vozači koji nisu prošli dalje: Latifi, Schumacher, Mazepin, Stroll, Giovinazzi

Q2

Svi timovi – vozači izlaze na soft gumama. Perez i Verstappen su u brzim krugovima. Perez ide 1:41.630. Verstappen 1:41.756 i ide iza Sainza. Leclerc je drugi, vrijeme 1:41.659. Norris je trenutno peti, vrijeme 1:41.813.

Hamilton ide 1:41.634 za poziciju 2. Bottas je sporiji. Finac je 7. Gasly ide 1:41.932 za poziciju 7. Verstappen ima najbrže vrijeme 1:41.625.

Poredak nakon prvih postavljenih vremena: Verstappen, Perez, Hamilton, Leclerc, Sainz, Norris, Bottas, Alonso, Vettel.

Yuki Tsunoda se probija na 4. mjesto, vrijeme 1:41.654. Kreće završni dio druge kvalifikacione sesije. Ricciardo na 1.30 minut se zabija u barijere Bakua. Australac izaziva crvenu zastavu.

Poredak prije crvene zastave: Verstappen, Perez, Hamilton, Tsunoda, Leclerc, Sainz, Norris, Gasly, Bottas, Alonso.

Otpali iz Q2: Vettel, Ocon, Ricciardo, Raikkonen, Russell.

Q3

Krenula je borba za pole position. Bottas i Hamilton kreću u brzi krug. Bottas je odustao od kruga, kaoi Hamilton. Leclerc ide 1:41.218. Sainz 1:41.576. Perez 1:41.917 za poziciju 5. Bottas 1:42.659. Hamilton 1:41.450 za poziciju 2.

Tsunoda 1:42.211. Gasly 1:41.565.

Poredak nakon prvih vremena: Leclerc, Hamilton, Verstappen, Gasly, Sainz, Norris, Perez, Tsunoda, Alonso, Bottas.

Idemo u završnicu. Yuki Tsunoda se praktično gura sa drugim vozačima. Japanac se zabija u barijeru Bakua i izaziva crvenu zastavu. Carlos Sainz iza njega naglo koči kako bi izbjegao Tsunodu i završava u barijeri. Ovim je Charles Leclerc osvojio pole position za VN Azerbejdžana.

Poredak i rezultati kvalifikacija za VN Azerbejdžana: