Sportski direktor Formule 1 Ross Brawn smatra da vozači Ferrarija trebaju slijediti primjer Lewisa Hamiltona i priznati krivicu za incident, umjesto da uperuju prstom jedan u drugog.


Hamilton je u preposljednjem krugu udario Albona, koji se izvrtio zbog tog kontakta i izgubio je potencijalno mjesto na pobjedničkom postolju.

Vozač Mercedesa je odmah priznao krivicu i nakon utrke se otišao ispričati Albonu.

Međutim, u slučaju Vettela i Leclerca, koji su izbacili jedan drugog iz utrke, nijedan od njih dvojice nije priznao krivicu, već su uperili prstom jedan u drugog: Leclerc je tvrdio da je Vettelu ostavio dovoljno prostora, dok Nijemac misli suprotno.

Šef Ferrarija Mattia Binotto je sazvao hitni sastanak sa svojim vozačima u Maranellu kako bi razgovarali o incidentu iz Brazila, a Brawn smatra kako se problem između Vettela i Leclerca mora riješiti za sezonu 2020, ako Ferrari misli uraditi nešto ozbiljnije u šampionatu.

“Ako je Albon bio oličenje razočarenja, onda su dva Ferrarijeva vozača bila jednostavno bijesna. Nije lijepo kada timske kolege izbace jedan drugog iz utrke, pogotovo kada u pitanju nije pretjerano važan rezultat, kao šta je u ovom slučaju treće mjesto u Brazilu, što je bio maksimum kojeg su mogli ostvariti.”

“Nakon tenzija u utrkama poslije ljetne pauze, činilo se da se sve primirilo u Ferrariju. Ali Mattia Binotto sada ima težak zadatak da stvari vrati na pravi kolosijek, on sam je to rekao nakon utrke.”

“Mora reći vozačima da prihvate odgovornost, što u Maranellu uvijek znači staviti interes tima ispred individualnog interesa.”

Brawn vjeruje da se moglo bolje upravljati situacijom da je jedan od vozača priznao/prihvatio krivicu. Smatra da dvojac Ferrarija u tome treba slijediti primjer Lewisa Hamiltona.

“Ne želim iznositi mišljenje ko je najveći krivac za sudar, ali bilo bi dobro kada bi jedan od njih slijedio Hamiltonov primjer i odmaj priznao krivicu-što je prvak uradio u slučaju svog sudara sa Albonom.”

“Ako Ferrari stvarno želi prekinuti Mercedesovu dominaciju, osim što svojim vozačima mora obezbjediti konkurentniji bolid slijedeće godine, moraju se pobrinuti da se ovakvi incidenti ne ponavljaju. Formula 1 je timski sport, posebno u Maranellu,” zaključio je Brawn.