Valtteri Bottas je zadovoljan s svojim novim bolidom. Finac ima dobar osjećaj u W09 i vjeruje da ove godine može napasti naslov prvaka.

Vozač Mercedesa je preko zime dosta radio na otklanjanju nedostataka koji su isplivali na površinu u prošloj sezoni. Bottas u novu sezonu ulazi pun samopouzdanja i vjeruje da može do naslova.

„Lewis nije nepobjediv. Nakon pet godina u Formuli 1, imam sve potrebne alate. Prošle sezone sam ostvario nekoliko pobjeda. Sada samo moram biti konstantniji. To je prošle godine bio problem,“ kaže finski vozač.

Za primjer je Bottas uzeo Nica Rosberga, kojem je pošlo za rukom da u direktnom duelu za naslov 2016. godine porazi Hamiltona.

„Nico je trebao vremena dok nije pobijedio Lewisa. Na kraju je uspio. Pokazao je da sa konstantnim radom možete biti uspješni protiv Lewisa i da on nije nepobjediv. Zbog toga sam čvrsto uvjeren u to.“

Bottas je preko zime također promijenio svoj pristup.

„Lewis je sjajan vozač, ali smijem biti uznemiren kada je brži od mene. Ulazim u sezonu sa novim stavom,“ dodaje 28-godišnjak.

Suprotno situaciji prije 12 mjeseci, Bottas sada poznaje svoj tim. Već se uhodao i upoznat je sa svim procedurama. Ono što je najvažnije, Finac poznaje karakteristike novog bolida, u čijem je razvoju aktivno učestvovao.

„U Barceloni nismo imali problema sa pronalaskom pravog set-upa bolida. Ali to ne mora značiti da će uvijek tako dobro funkcionirati,“ oprezan je Bottas.

Bottas je zadovoljan impresivnim simulacijama utrke pretposljednjeg dana testiranja u kojima su Srebrne strijele bile preko sekundu po krugu brže od konkurencije, ali im ne pridodaje prevelik značaj.

„Bolid je dobro funkcionirao. Brzo sam pronašao ritam. Osjećao sam se dobro. Bilo je stvarno zabavno, ali ne vjerujem da imamo prednost od jedne sekunde nad ostalima. Onda je još tu pitanje kako izgleda naš tempo u jednom krugu. Ali, na to pitanje ćemo odgovoriti za par sedmica,“ zaključio je Finac.