Šef Ferrarija Mattia Binotto kaže da je napredak njegove ekipe u zadnjim utrkama ‘ohrabrujuć’ i da je to dobra najava za narednu godinu.

Ferrari je nakon razočaravajućeg starta sezone započeo intenzivan program razvoja bolida s kojim su ciljali ispraviti nedostatke problematičnog SF1000 bolida. Nadogradnje su urodile plodom te je Ferrari u posljednjih nekoliko utrka značajno ‘skočio’ u performansama, čemu svjedoče Leclercovi rezultati u Portugalu i Imoli (4. i 5. mjesto), te najbolji rezultat sezone na VN Turske gdje su Vettel i Leclerc bili 3. i 4.

Glavni nedostatak Ferrarija je pogonska jedinica koja je oko 50 KS slabija od Mercedesove, ali će ovaj problem talijanska ekipa imati priliku ispraviti tek sa specifikacijom motora za 2021. godinu, na kojoj rade već duže vrijeme.

Šef ekipe Mattia Binotto kaže da su rezultati iz posljednjih nekoliko utrka dobra najava za narednu godinu:

“Jako je važno što Ferrariju trenutno ide dobro. Znali smo da smo poboljšali bolid i kada pogledate posljednje utrke, poboljšali smo svoje pozicije u utrci. Bolid je postao konstantniji i brži.”

“Sjajno je što imamo barem te rezultate i mislim da je to sjajno za narednu godinu. Izgleda dobro za naredne utrke i za konstruktorski šampionat. Sve to je ohrabrujuće.”

“Veliki broj ljudi ulaže veliki trud u tvornici i pokušava shvatiti i riješiti nedostatke bolida. Posebno se pripremaju za narednu sezonu i mislim da su ovi rezultati sami po sebi ohrabrujući,” rekao je Binotto.