Gerhard Berger je usporedio Hamiltona sa bezvremenskim Sennom.


Lewis Hamilton sada je na samo jednu titulu zaostatka iza velikog Michaela Schumachera. Bez dvojbe, on jeste već sada veliki vozač, a Gerhard Berger otišao je korak dalje, i otpočeo raspru koju inače izbjegava, jer je za mnoge veoma intrigantna. Na pitanje novinara Auto Motor und Spora Bergeru, je li Lewis najbolji vozač ikada, Berger je u svom duhu odgovorio:

„Upravo sada, ne ikada.“

Poznato je kako slavni Austrijanac ne voli poređenja između vozača različitih generacija:

„Hamilton je stvarno na putu da postane najbolji vozač koji je ikad vozio. U idućoj sezoni ima mogućnost stići Michaelov rekord. Često mi se postavlja pitanje kakvu sličnost Britanac ima sa Sennom, i ja to pitanje godinama uporno izbjegavam. Sada mogu reći, ako pogledam osobnosti karaktera Senne i Lewisa, te njihove sličnosti: to je to. Ima veoma mnogo sličnosti, i on je prvi vozač nakon Ayrtona koga bih nazvao- drugi Senna,“ kaže Berger.

„U protekle dvije godine Lewis je pobijedio na nekoliko utrka, čak i više njih, samo radi toga jer je on bio u bolidu. Možda je radi toga osvojio i šampionat. Bottas bi to teško odradio na njegov način, to svi shvaćamo. U nekim situacijama ne bi mogao tako odreagirati. Hamilton je na prvom mjestu na svakoj stazi, u svim uvjetima. Takođe, posljednjih godina naučio je biti treći. Ima talenat da se u određene dane zadovolji sa nešto siromašnijim plijenom, i naučio je živjeti sa tim. Uzme te bodove i kaže sebi, u idućoj trci osvojiću sve.  Sljedeća utrka je moja. To čini svjetskog prvaka.“

Od nove ere vozača, Gerhard je pomenuo dvojicu, Maxa i Leclera.

„Još ne mogu definirati koji je bolji. Oni su ti koji će nositi naredno desetljeće u F1, u to sam siguran. Max je agresivniji i nepredvidljiviji. Potpuno je apolitičan, dovoljno je glasan da ga svi čuju i kaže što misli. Vozi isto tako. Leclerc odaje dojam smirenijeg i obzirnijeg vozača. Kod njega vidim više kalkulacije, više politike. Kako rekoh, potpuno drugačiji pristup, ali na istoj razini u pogledu vozačkih sposobnosti,“ rekao je Gerhard Berger u svom velikom intervjuu za Auto Motor und Sport.