Francuski proizvođač će u Barceloni ozbiljno razgovarati sa FIA-om o drugoj kazni koju je Fernando Alonso dobio u Miamiju. Alpine želi jasno da zna šta treba učiniti kako bi se izbjegle takve kazne nakon dodatne kazne koju smatraju „nepravednom“.

Smjernice koje je FIA ​​podijelila sa timovima prije sezone jasno pokazuju da nijedan vozač ne smije dobiti prednost izvan staze:

„Ako bolid napusti stazu, vozač se može ponovo može uključiti, međutim, to se može učiniti samo kada je to sigurno i bez sticanja trajne prednosti.“

„Pod apsolutnom diskrecijom direktora utrke, vozač može imati priliku vratiti svaku prednost koju je stekao napuštanjem staze,“ stoji u pravilniku.

Šef Alpinea Otmar Szafnauer smatra da je važno razjasniti koliku je prednost Fernando Alonso trebao vratiti nazad u Miamiju. Dobio je kaznu nakon utrke. U tom smislu momčad se osjeća nemoćno kada je u pitanju savjetovanje svog vozača, posebno u slučajevima poput Fernandovog, gdje nikoga nije pretekao.

„Moramo razgovarati s FIA-om na slijedećem trkačkom vikendu. Trebamo jasnoću po ovom pitanju. Potreban nam je način da kažemo: vidi moraš vratiti više vremena,“ rekao je Szafnauer.

„Ako napustiš stazu i ostvariš prednost, a to znači da prestigneš nekoga ko je bio ispred tebe, onda je lako zaključiti da moraš vratiti poziciju,“ nastavio je.

„Ali u ovakvoj situaciji, u kojoj su svi iza vas, kako možete znati? Trebate te povratne informacije i mislim da je bilo potpuno nepravedno kazniti ga nakon toga,“ pojašnjava on.

„Ti vozači su bili iza njega i završili su iza njega, pa zašto ga kažnjavate jer je bio ispred. Ako je bio ispred, onda ga natjerajte da vrati tu malu razliku, ali nemojte mu dati kaznu od pet sekundi jer je bio dvije, tri ili četiri desetinke ispred ukupno,“ zaključio je Szafnauer.