Fernando Alonso vjeruje da su Michael Schumacher i Lewis Hamilton ostvarili svoje uspjehe ponajviše zbog svojih bolida.


Schumacher i Hamilton su dva najuspješnija vozača Formule 1. Schumacher je rekorder sa 7 osvojenih naslova, dok mu Hamilton ‘puše za vratom’ sa šest naslova.

Schumacher je 5 od svojih 7 naslova osvojio sa Ferrarijem, s kojim je dominirao od 2000. do 2004., dok je Hamilton sa Mercedesom u zadnjih 6 godina osvojio 5 naslova.

Mercedesu je od 2014. pripalo više od 70% pobjeda i osvojili su sve vozačke i konstruktorske naslove u hibridnoj eri. Hamilton je u tom periodu ostvario preko 50 pobjeda i osvojio je 5 naslova, te prijeti izjednačavanju Schumacherovog rekorda od 7 naslova.

Ovu dvojicu vozača usporedio je Fernando Alonso, dvostruki prvak Formule 1, koji je tokom svoje karijere vodio bitke i sa Schumacherom i sa Hamiltonom.

“Svaki ima svoj karakter. Obojica su dominirali zbog svojih bolida, što im je dozvoljavalo da rade šta žele van Formule 1.”

“Michael je imao više discipline i pripreme. Bio je više uključen u dinamiku tima. Lewisov karakter je drugačiji i ima način života koji ne bi bio ispravan da je u normalnom bolidu, njegovi šefovi ne bi bili sretni,” mišljenja je Alonso.