Fernando Alonso obećava da će učiniti sve što je u njegovoj moći i više da osvoji treći naslov u Formuli 1. Osim svoje konkurentnosti, vjeruje da bi to bilo posebno zbog poruke koju bi mogao poslati budućim generacijama.

Dvostruki svjetski prvak se nakon više od sedam godina popeo na pobjedničko postolje. Ovo mu je uspjelo u povratničkoj godini sa Alpineom.

Španjolski vozač je na sjajan način iskoristio trkački vikend na Velikoj nagradi Katara jer prikazao ono što ga je krasilo u njegovim ranijim godinama kada je dolazio do pobjeda, naslova.

Alonso je doveo francuskog proizvođača do drugog postolja u tekućoj sezoni, tako što je na Losail stazi završio na trećem mjestu, što je uz odličan rezultat njegovog timskog kolege, velik iskorak za sezone koje dolaze.

Fernando se zaželio premier klase motorsporta, pogotovo nakon što je proveo jedno vrijeme u drugim serijama, koje su mu pomogle da stekne još samopouzdanja.

Sve ovo se poklopilo sa dolaskom novih propisa koji stupaju na snagu slijedeće godine, a od 2022. na snagu stupa nova era F1. Zbog toga, španjolski vozač želi da ostane što je duže moguće na gridu – najmanje do 2023. godine.

„O, da, bit ću, čak i ako bolid ne bude dobar. Moj je plan ostati još barem dvije ili tri godine,“ priznao je Alonso u službenom podcastu Formule 1, Beyond the grid.

Dvostruki prvak jasno daje do znanja da želi osvojiti treći naslov u Formuli 1. Alonso uvjerava da će dati sve i više da to ostvari.

„Želim (osvojiti) treći naslov i učinit ću sve što je u mojoj moći, pa čak i više u narednim godinama,“ dodao je.

To nije cilj koji odgovara samo njegovoj konkurentnosti. On također vidi ovo ostvarenje kao važno u smislu ostavštine.

„To bi značilo mnogo u smislu naslijeđa kada se moje vrijeme u Formuli 1 završi, kako uvijek pritiskati do krajnjih granica, kako pronaći izvrsnost u stvarima koje radite, imati visoku disciplinu u tome kako se utrkujete i načinu pristupanju na utrkama,“ uvjerava on.

„Nije da sam očajan u tome, a to će promijeniti cijelu moju putanju ili moj način gledanja na sport. Kao što sam već rekao, ja sam natjecateljska osoba – u svemu što radim,“ pojašnjava on.

„Nije bitno da li imate 19, 42 ili 43 godine, to je način života i potpuna posvećenost sportu. To bi vjerovatno bilo najvažnija stvar ako osvojim treću titulu, tu ostavštinu i poruku za buduće generacije,“ zaključio je Alonso.