Daniel Ricciardo kaže da se RB suočava sa kritičnim trenutkom koji bi mogao diktirati kako će se odvijati ostatak sezone usred sumnji o nedavnoj nadogradnji.

Momčad sa sjedištem u Faenzi je predstavila velike nadogradnje na Velikoj nagradi Španije za koje su se nadali da će ih podići iznad njihovih rivala na sredini grida.

Međutim, promjene – koje su uključivale novi podnicu, zadnje krilo i karoseriju – ostavile su tim da se bori za tempo i zbunjeno otkud dolaze problemi.

Nedavne utrke su bile fokusirane na izolaciju koje od novih dijelova rade, a koji su problematični – a elementi njegovog novog zadnjeg krila su značajno uzrokovali neke probleme.

Ali sa nedavnim trostrukim vikendom zaredom koji je sada gotov i ima malo prostora prije posljednjeg dvostrukog vikenda uoči ljetne stanke, Ricciardo misli da bi odluke koje se sada donose o novim koracima mogle biti od velike važnosti za ostatak sezone.

“Ovo bi mogla biti stvarna tačka promjene,” rekao je Ricciardo, upitan koliko je važno da RB stekne razumijevanje svoje stanje nadogradnji.

“U trenutku ste kada trebate obaviti najbolje pozive. Svaki trenutak F1 je važan, ali ovevnadogradnje i naša korelacija, i naše razumijevanje, očito mogu diktirati šta ćemo učiniti sa narednim nadogradnjama i koliko ih dobro razumijemo.”

“Ono što sada naučimo u osnovi će diktirati gdje će se naš bolid nalaziti u oktobru i novembru, tako da je to vrlo važno razdoblje za nas.”

Ricciardo je rekao da, iako se sada oslanja na tehnički odjel RB-a koji donosi ispravne odluke, bitno je da im pruži što više informacija kako bi im pomogao razumjeti što se događa sa bolidom.

“Ja očito nisam inženjer niti aerodinamičar,” pojašnjava on.. “Ali u ovim trenucima, osjećam da je naša dužnost kao vozača da damo onoliko koliko možemo.”

“Osjećaji, povratne informacije, pozitivne, negativne strane, usporedbe sa drugim automobilima, sve – samo da im damo što više razumijevanja zašto smo tu gdje jesmo u ovom trenutku.”

“Ja bacam puno toga na stol i samo kažem: si se pozabavite time. Ali očito je pomalo tako. Moramo jednostavno sve staviti van.”

“Nadam se da oni to mogu razumjeti, kao i stvari sa simulatorom, ono što mi osjećamo na simulatoru, i pokušati to povezati sa stvarnim bolidom.”

“To je timski rad. Ali da, imamo još malo toga za proći [kroz] ove posljednje tri sedmice.”

Potreba da RB ne izgubi momentum u sezoni sa poboljšanjima je još je važniji zbog činjenice da Haas ostvaruje napredak sa svojim bolidom.

Dva uzastopna šesta mjesta Nice Hulkenberga podigla su Haas unutar četvrtih bodova od RB-a za  šesto mjesto prvenstva konstruktora.