Izvršni direktor McLarena Zak Brown vjeruje da je njegovom timu ponuđen otvoren prozor za borbu protiv Red Bulla u prvenstvu konstruktora zbog stalnih mučenja Sergia Pereza.

Momčad sa sjedištem u Wokingu nastavila je svoj preporod od prošlog godine u prvoj polovici ove sezone, pridruživši se Red Bullu na vrhu poretka posebno sa Landom Norrisom koji konstantno vrši pritisak na Maxa Verstappena za pobjede na utrkama.

Pobjede Charlesa Leclerca, Carlosa Sainza, Georgea Russella i Lewisa Hamiltona su također pomogle oduzimanju bodova Nizozemcu, koji je prethodno izgubio bodove nakon odustajanja na Velikoj nagradi Australije.

Ali dok je trostruki prvak bio uzor konstantnosti, njegov timski kolega Sergio Perez je gotovo preslikao svoj pad sredinom sezone od prošle godine sa sličnim padom forme ove sezonr.

Meksikanac nije uspio završiti među prvih pet još od Velike nagrade Miamija, a najnovije je novi završetak bez bodova nakon izlijetanja u kvalifikacijama na VN Velike Britanije, što je rezultiralo izostanak iz top 10 u utrci.

Njegove nedaće omogućile su McLarenu da smanji zaostatak na 78 bodova u utrci za naslov, a dok je Ferrari na drugom mjestu, također su doživjeli pad forme od Monaka.

Upitan o izgledima svoje momčadi u borbi sa Red Bullom, Brown je rekao: “Mislim da će to ovisiti o Perezu na kraju dana.”

“Samo morate pretpostaviti da će Max biti prvi, drugi ili treći na svakoj utrci tijekom godine – vjerovatno više prvih nego trećih [mjesta].”

“Perezove loše performanse je ono što nam otvara prozor. Mislim da bismo, ako budemo osvojili iste bodove kao u zadnjih šest utrka, bilanca godine, obavili posao. Dakle, potpuno smo svjesni toga.”

“Ali način na koji Andrea motiviše tim, sve je u vezi s ovim vikendom, narednom sesijom i slijedećom sedmicom. Nismo nekako… znamo da to možemo, ali to nije ono što pokreće našu motivaciju.”

“Ono što pokreće našu motivaciju [je] pokušaj da budemo bolji svake sesije, svakog vikenda, a rezultat će se sam od sebe pobrinuti.”

McLaren nije bio u lovu prema nekim naslovima od sezone 2012., posljednje sa Hamiltonom koji je vozio za momčad, i padom sredinom decenije sa Hondom, a isti je uslijedio nakon oporavka.

Dok se vrata možda otvaraju, Red Bullov snažan početak godine, prije nego što su njivovi rivalo počeli donositi pakete nadogradnji za svoje bolide, dao je aktuelnim prvacima prostora za disanje na vrhu poretka.

Ali o tome jesu li unutar tima vođeni razgovori o šansama za uspjeh, Brown je odgovorio: “Svi [razgovaramo]. Svi smo otišli prema Bahreinu i rekli: to je to prvenstvo.”

“Bit će epsko. Čini se da je Mercedes sada u tempu. Ferrari je tu, prije otprilike dvije utrke [Monaco], Charles je pobijedio.”

“Dakle, osjećate se kao da imate četiri različite momčadi koje će sve pobijediti na utrkama u drugoj polovici godine. Dakle, to je prilično sjajno – nažalost sezona nije sada počela.”