Šef Honde, Masashi Yamamoto priznaje kako je prava šteta što se ovaj proizvođač pogonskih jedinica povlači iz najbržeg oktanskog sporta krajem sezone 2021. godine.

Iako se proizvođaču savjetuje da pomogne momčadi iz Milton Keynesa da pokrenu rad trenutnog programa pogonskih jedinica od 2022. godine, Honda više neće službeno biti uključena u Formulu 1.

Šef Honde uvjerava kako je prava šteta što neće više biti u mogućnosti da se takmiče, smatra da imaju još jednu godinu dana kako bi ‘izazvali’ svoje protivnike.

„Prava je šteta što se na kraju godine ne možemo više utrkivati u Formuli 1,“ kaže Hondin šef F1, Masashi Yamamoto.

„Međutim, moramo na to gledati pozitivno. Također, možemo reći da imamo još godinu dana za izazov. Vidjeli smo 2020. godine koliko su naši suparnici postavili ljestvicu,“ dodao je.

Zapravo, dok je Mercedes izdominirao prošle godine u eri pogonskih jedinica, Honda će do početka nove sezone imati novi motor za opskrbu vjerovatnog kandidata za naslov Maxa Verstappena i ostale bolide koji su pod potpisnicima Red Bulla ove godine (Sergio Perez).

Yamamoto kaže da neprekidno rade na pogonskoj jedinici kako bi mogli pobijediti svoje rivale, a dodaje da vjeruje u 100% jačinu Honde.

„Radimo danonoćno, bez pauze, kako bismo mogli pobijediti svoje rivale ove godine,“ pojašnjava on. „Vjerujem 100 posto u snagu Honde i znam da su Red Bull i AlphaTauri jako željni te snage.“

Uvjerava da Honda neće iskoristiti zadnju godinu u Formuli 1 da umanji intezitet trenutnog programa.

„Sad kad je započela ova godina, naš program je potpuno usredotočen na nju. U 2021. smo potpuno usredotočeni na još veći uspjeh i nastavit ćemo sa izazovima. Stoga, tražimo podršku do posljednjeg metra.”