Šef Mercedesa, Toto Wolff, smatra da se Formula 1 treba ugledati na IndyCar i uvesti pravilo brisanja vremena u kvalifikacijama vozačima koji izazivaju crvene zastave.

Kao što je već svima poznato, danas je u kvalifikacijama vozač Ferrarija, Charles Leclerc, izazvao prekid kvalifikacija nakon što se zabio u zaštitnu ogradu i razbio bolid. Sreća u nesreći za Leclerca bilo je to što je prije sudara uspio postaviti najbolje vrijeme i kvalifikacije završiti na pole poziciji.

Odmah nakon tog događaja, mnogi su pokrenuli teoriju da je Leclerc namjerno izazvao crvene zastave kako bi osigurao pole poziciju na sutrašnjoj trci. Mnogi su se sjetili 2006. godine kada je Schumacher parkirao svoj Ferrari kako bi izazvao prekid kvalifikacija, za šta je kažnjen tako što je trku počeo sa posljednje pozicije, a pa čak i 2014. godine kada je Nico Rosberg izazvao prekid i prošao nekažnjeno.

Toto Wolff smatra da se Formula 1 treba ugledati na IndyCar i brisati vrijeme vozačima koji izazivaju crvene zastave, odnosno prekid kvalifikacija.

“Nisam znao za to pravilo u SAD-u, ali mislim da je pametno pravilo koje bi otklonilo sumnje.”

“Ne mislim da je ovo Charles uradio namjerno, veliki je ulog. Ali mislim da bi to riješilo dilemu i ne bi postojao razlog da se to dovodi u pitanje.”

Wolff smatra da nije nastala šteta na Ferraijevom mjenjaču, ali je siguran da vozač Ferrarija ne bi toliko riskirao i namjerno izazvao ovaj incident.

“Na kraju će samo vozač znati šta se desilo. Sumnjam da bi Leclerc namjerno rizikovao ozbiljnije oštećenje bolida.”

Zanimljivo je da ni Verstappen ni Bottas, čiji su krugovi prekinuti zbog incidenta, ne bi podržali uvođenje takvog pravila jer bi, kako oni smatraju, bili kažnjeni vozači koji slučajno naprave grešku.