Šef Mercedesa Toto Wolff kaže da još uvijek ne zna kakve su nadogradnje koje je njegova momčad donijela na Velikoj nagradi Monaka jer smatra da su između Aston Martina i Ferrarija.

Lewis Hamilton i George Russell su završili na 4., odnosno petom mjestu sa redizajniranim W14 bolidom, koji sada nema više nultih bočnih stranica, a tu je i novi prednji ovjes.

Za vrijeme dok su pozicije bile nepromijenjene, Russell je dobio kaznu od pet sekundi jer se vratio na stazu na nesiguran način kada je imao incident sa Sergiom Perezom u Mirabeauu.

Iako je Hamilton imao nešto od tempa kad se približio trećeplasiranom Estebanu Oconu, šef Mercedesa je rekao da njegovi vozači još uvijek primjećuju da bolid nije dobar.

Međutim, Austrijanac je to smatrao napretkom u odnosu na užasne rezultate iz Monaca 2022. kada je njihov najbrži vozač u kvalifikacijama (Russell) bio 0.736 sekundi udaljen od pole positiona.

“Teško je [procijeniti] jer smo bili u kombinaciji sa Aston Martinom i Ferrarijem,” rekao je Wolff o nadogradnjama. “Pozitivno, možda ohrabrujuće jer nam ovdje nikad nije bilo dobro.”

“Bili smo tri desetinke iza pole positiona. Prošla godina bila je šest desetinki. Bolid je prošle godine bio grozan, a ovaj put su vozači rekli da nije dobar.”

“Dakle, postoji korak u opisu. Ali stvarno moramo biti oprezni. Moramo otići u Barcelonu, prikupiti još podataka. To je nova osnovica. Ne očekujem ni da ćemo tamo očistiti Aston Martin i Ferrari,” dodao je.

Šef Srebrnih strijela je dodao da će misija tokom trkačkog vikenda za VN Španije biti kako optimizirati postavke za novi bolid, te da će Mercedesova visoka radna etika voditi momčad naprijed.

“Više se radi o razumijevanju šta ovaj bolid sada radi i kako ga trebamo postaviti? Zaista smo dobri u brisanju kada odlučimo o smjeru razvoja.”

“Čak i sa starim paketom koji nije bio sjajan – bio je užasan na početku sezone – uspjeli smo osvojiti utrku u Interlagosu na vrlo dominantan način. Dakle, stići ćemo tamo,” tvrdi on.

Sdruge strane, Wolff je dodao kako su iz ekipe primjetili da se njihov bolid mučio kad je staza u Monaku imala bolje prijanjanje.

“Ovdje se uglavnom radi o vožnji i downforceu pri malim brzinama. To ne vidite na mnogim drugim stazama. Dakle, dolazimo do više brzih zavoja, pravih trkačkih staza. Trebalo bi biti dobro.”

“Bili smo bolji na prvom i drugom slobodnom treningu nego ostatak vikenda. Što staza ima više prijanjanja, to smo manje uspješni. Trenutno se stvarno puno uči jer je sve novo. Moramo prikupiti podatke i postaviti bolid,” zaključio je Wolff.