Williams je otkrio temeljni problem sa svojim FW42, ali ga prema riječima njihovog vozača Georgea Russella neće moći otkloniti za nekoliko mjeseci.


Momčad iz Grovea je najsporija momčad na ovogodišnjem gridu, čime su nastavili svoju razočaravajuću formu iz 2018. U kvalifikacijama za VN Australije, George Russell je završio na 19. mjestu, sa 3,8 sekundi zaostatka za najbržim Hamiltonom, dok je njegov timski kolega Robert Kubica, koji je bio posljednji, imao 5.5 sekundi sporije vrijeme od Britanca u Mercedesu.

Međutim, Williams od ostatka grida zaostaje 1.3 sekunde, sudeći prema rezultatu kvalifikacija i očekuje ih teška sezona. Pored nedostatka downforcea, Russell je rekao kako je tim pronašao temeljni problem sa bolidom kojeg moraju otkloniti.

„Postoji jedan temeljni problem o kojem ne želim javno pričati. Shvatili smo u čemu je problem, ali to ne znači da možemo ustati u ponedjeljak ujutro i riješiti ga. Da bi promijenili nešto tako temeljno je potrebno nekoliko mjeseci razvoja i rada u simulatoru, dizajneri trebaju shvatiti kako da to urade. Ali to treba biti urađeno i nažalost, očekuju nas brojne utrke prije nego ćemo se moći boriti,“ rekao je Russell.

Russell očekuje da će Williams biti posljednji i kada riješi svoje probleme.

„Kada riješimo taj temeljni problem, ostvarit ćemo veliki skok, ali vjerovatno ćemo opet biti na začelju, ali sa šansom da se borimo. Trenutno je činjenica da nemamo nade jer previše zaostajemo.“

Prvak Formule 2 iz prošle godine kaže da nije zainteresiran da se sa svojim timskim kolegom Kubicom bori za 19. mjesto, te da obojica rade na ‘oživljavanju’ Williamsa.

„Glavni posao je sada da pomognemo timu da shvati slabosti i kako da ide naprijed. Ne zanima me borba sa Robertom za 19. mjesto, želimo gurati tim prema naprijed, nismo ovdje zbog toga (da se bore za 19. mjesto),“ dodao je Russell.