Šef Renaulta, Cyril Abiteboul kaže da je utrka na Paul Ricard stazi ‘važna prekretnica’ za francuski tim nakon odličnih performansi koje su imali na prethodnoj utrci, ali isto tako da se ne smiju zadovoljiti s ostvarenim.


Renault dolazi na kućni grand prix s najboljim ostvarenim rezultatom u Kanadi – Daniel Ricciardo je završio na šestom mjestu (dok je u kvalifikacijama završio kao četvrti najbrži), a Nico Hulkenberg je ciljnu liniju prošao kao sedmoplasirani.

To je obilježilo Renaultov prvi ulazak sa oba vozača u top 10 ove sezone, te su se podigli u konstruktorskom poretku na petu poziciji sa samo dva boda iza McLarena.

Francuski proizvođač pretrpio je težak početak 2019. godine, usred nazadovanja s pouzdanošću, a također je imao problema sa svojim R.S.19.

Značajan paket nadogradnji će biti uveden u Le Castelletu ovog vikenda kao dio dugoročne ambicije da se približe top timovima.

„Rezultat (u Kanadi) i način na koji smo ga ostvarili, trebao bi nam dati povjerenje i motivaciju da nastavimo kroz zahtijevno razdoblje s pet utrka prije ljetne pauze,“ pojašnjava šef Renaulta.

„Francuska je očigledno važna prekretnica. Ne samo da je to naša domaća utrka u Le Castelletu, već i prilika da pokažemo naše daljne poboljšanje i našu konkurentnost.“

„Dok je Kanada, staza ‘osjetljiva’ za motore, naglasila je dobitak u performansama motora, Francuska će vidjeti uvođenje nekoliko nadogradnji na šasiji.“

„Jedna stvar je jasna: ne možemo se zadržavati na Montreal (rezultat) i da težimo ponavljanju tog rezultata – moramo da smanjimo zaostatak za vodećima,“ jasan je Cyril Abiteboul.

Renaultov šef odjela za motore Remi Taffin, dodao je kako odziv kompletne ekipe na rane poteškoće bio podsticaj za cijelu operaciju.

„Znali smo da imamo performanse u motoru od testiranja i prve utrke,“ kaže Taffin.

„Sve u svemu, imali smo dobru zimu. Obavili mnogo posla na tom polju, ali su nas je uhvatila dva incidenta u prve dvije utrke. Pokazali smo našu sposobnost da na to reagiramo.“

„Uveli smo nadogradnje u Barceloni, kontra-mjere našim problemima – i otud smo pokazali da možemo prvo da budemo pouzdani, drugo da pokažemo performanse naše pogonske jedinice.“

„Imamo dobru osnovu, ali znamo da ima još mnogo toga za odraditi i još mnogo toga tek dolazi.“