Sebastian Vettel kaže da je njegova utrka u Brazilu „počela loše i završila loše“. Nijemac je završio tek na šestom mjestu, a ni u jednom trenutku utrke nije mogao pratiti tempo dvojca Mercedesa i Red Bulla, kao ni svog timskog kolegu Kimija Raikkonena.


Činilo se kako je Ferrari izveo genijalan potez time što su odlučili startati na soft gumama. Ali u utrci se ta kocka nije isplatila, jer su supersoft gume trajale duže nego što su svi pretpostavljali. Na startu je to Vettela koštalo pozicije od Valtterija Bottasa, koji je iskoristio prednost svojih mekših guma i pretekao je Nijemca u prvom zavoju.

„Prvi dio mog starta nije bio loš, ali u drugom dijelu nisam imao prijanjanje, a udio u tome je imala činjenica što smo startali na tvrđoj komponenti. Ali nakon toga nisam imao kuda—mislim da su Valtteri i Lewis dobro sarađivali. Lewis je malo ranije zakočio kako bi Valtteriju dao vanjsku stranu i ja nisam imao kuda,“ pojasnio je Vettel svoj start utrke.

Stvari nakon toga nisu krenule u pravom smjeru za Vettela. Njegovu utrku je kompromitovao problem sa senzorom i Nijemac jednostavno nije bio dovoljno brz. Nakon gubitka pozicije od Bottasa, Vettela je nekoliko krugova kasnije pretekao Verstappen, a onda je pao na peto mjesto kada je blokirao kočnice u zavoju 4, što je Raikkonen iskoristio da ga prođe. U konačnici je završio na dalekom šestom mjestu nakon što ga je Daniel Ricciardo pretekao.

Vettelov problem sa senzorom je počeo još prije utrke, a telemetrija je potvrdila taj problem. Pošto nije bilo dovoljno vremena za popravak, Vettel je morao voziti u zaštitnom režimu rada motora, što je snažno uticalo na vozne karakteristike bolida.

„Još tijekom formacijskog kruga smo postali svjesni problema sa senzorom na Sebovom bolidu. To je značilo da je u cijeloj utrci morao koristiti drugačije postavke od onih koje bi inače koristio, zbog čega je njegov bolid bio težak za vožnju,“ rekao je poslije utrke šef Ferrarija Maurizio Arrivabene.

Vettel je istakao da je pokušao ‘vožnjom zaobići probleme’, ali da mu to nije uspjelo.

„Utrka je bila teška. Nisam bio dovoljno brz, imao sam poteškoća sa bolidom i balansom—nikad nisam imao dobar izlaz iz zavoja.“

Nijemac je tijekom utrke obavio dva stajanja u boksu, a niti jedna od 3 komponente koje je koristio (supersoft, soft, medium) nije funkcionirala na njegovom bolidu. Nakon prvog stajanja u boksu je Vettel nakratko bio ispred Raikkonena, ali pošto je Finac bio brži, Vettelu su naredili da ga propusti.

Upitan da li mu je to zasmetalo, Vettel je odgovorio:“Ne, zapravo je bila sušta suprotnost. Pomogao sam mu. U tom trenutku sam sve uradio da preteknem Bottasa, ali nije funkcionirao. Tim je zatražio da propustim Kimija i on je uspio. Nemam se na šta žaliti. Sretan sam što je završio na postolju.“

„Što se tiče moje utrke, sve u svemu je bila teška. Nisam sretan, izgubili smo konstruktorski naslov. Moja utrka je počela loše i završila je loše,“ dodao je Vettel.

Vettel je istakao da je Ferrari očekivao pad performansi supersoft guma, ali da su se one bolje držale nego što je iko očekivao.

„Supersoft nije imao dovoljno problema, recimo tako. Mogli ste vidjeti da su imali 2 ili 3 kruga gdje su imali problema i mislili smo da ih imamo, ali bili su brži prije i nakon te faze. Bili su brzi, supersoft je bio brz, brži i dovoljno dugo je trajao. Mislim da niko prije utrke nije mislio da je supersoft-soft strategija izvediva, ali zapravo nije bilo problema,“ dodao je Vettel, komentirajući brzinu i strategiju dvojca Red Bulla.