Max Verstappen je uoči utrke u Španiji bio pod velikim pritiskom jer je u svakoj od prve 4 utrke bio uključen u neki incident- u Australiji se izvrtio, dok se u Bahreinu, Kini i Azerbejdžanu sudarao sa drugim vozačima.

Ali u Barceloni je Max odvezao dobru utrku i došao je do svog prvog postolja u ovoj sezoni.

„Na ovoj stazi sam se uvijek osjećao dobro i ovo je bila lijepa prekretnica nakon što prvih nekoliko utrka nije išlo po planu,“ rekao je Nizozemac.

„Vratiti se na postolje je lijepo. Bolid se ponašao dobro na softu i mediumu. Bio je balansiran i imao sa dobar tempo, tako da sam imao povjerenje u njega i mogao sam pritiskati.“

Nakon starta sa petog mjesta, Nizozemac je držao tu poziciju u ranoj fazi utrke, ali je ušao u utrku za postolje nakon što se Sebastian Vettel prebacio na taktiku sa dva stajanja u boksu- vozači Red Bulla i Mercedesa su utrku odradili sa jednim stajanjem.

Vozač Red Bulla je mogao zadržati Nijemca iza sebe do kraja utrke, iako je ovaj imao svježije gume.

„Izgubio sam previše vremena iza Kimija i bilo bi teško preteći ga. Ali imao sam sreće pošto je on imao problem, što nam je dalo dodatnu poziciju i mogao sam podići brzinu.“

„Nakon toga sam se fokusirao na svoju utrku. Vidio sam Sebastiana da se približava, ali znao sam da imam relativno svježe gume tako da bi mu bilo teško preteći me. To mi je pomoglo da dobro kontroliram situaciju.“

Nizozemac je pak sebi situaciju zakomplicirao kada je zakačio Lancea Strolla pod VSC-om, pri čemu je otkinuo dio prednjeg krila.

„Izgubio sam dio prednjeg krila ali to nije previše uticalo na moju brzinu. Znao sam da se približava restart a Stroll je odjednom usporio, a zbog hladnih guma ga nisam mogao izbjeći, pošto su prednje gume proklizale,“ prokomentirao je Nizozemac.