Dugogodišnji Williamsov sponzor Unilever napustio je ekipu sa sjedištem u Groveu i sada je I zvanično jedan od sponzora ekipe McLarena.


Poznata britansko-nizozemska tvrtka surađivala je sa ekipom Williamsa još tamo od 2015. godine, kroz svoju poznatu liniju dezodoransa, Rexona.

Međutim, svoje takmičarsko oživljavanje na gridu,  slikovito prikazano osvojenim četvrtim mjestom u upravo završenoj sezoni, McLaren danas potvrđuje i privlačenjem ultra poznatih sponzora, a jedan od prvih među njima upravo je Unilever.

Kako u zajedničkom priopćenju stoji, “ McLaren I Unilever raditi će zajedno kako bi potaknuli razvoj na polju inženjerstva I digitalne tehnologije, istovremeno promovirajući talente kroz mentorstvo, programe inkluzivnosti i stvaranjem Tehničke akademije.”

Šef McLarena Zak Brown kaže:

„To su dvije organizacije sa globalnim ugledom za inovacije, te sigurno da nadahnjuju i motiviraju kompletnu tehnološku industriju. Ovo partnerstvo  omogućava nam dijeljenje znanja i stručnosti između dvije globalne organizacije, razvijajući se u integralnim područjima za obe tvrtke.“

Dave Penrith, glavni inžinjer Unilevera, rekao je sa svoje strane:

„Primjena McLarenove tehnologije u srazu sa našom biti će važna komponenta, jer ćemo učiniti naše poslovanje fleksibilnijim, održivim i odgovornim i za kupce, a i za potrošače.“

Ovo je sigurno dodatni udarac za Williams što se tiče inžinjerske strane ovog F1 tima, pošto su prošlog mejseca većinski udio u svojoj inžinjerskoj kompaniji prodali privatnom vlasništvu tvrtke EMK Capital.