Force India je spremna dopustiti da Sergio Perez i Esteban Ocon se ponovo utrkuju nakon što je tim sa sjedištem u Silverstoneu morao da uvede timske naredbe tijekom 2017. godine.

Perez i Ocon su počeli su gubiti vrijedne bodove za tim koji su im bili potrebni za osvajanje četvrtog mjesta u poretku konstruktora. Nakon jednog od incidenata, tim je morao reagovati tako što je uveo timske odredbe.

Međutim, sa novom sezonom na horizontu, COO Otmar Szafnauer je rekao kako su u timu (Force Indie) spremni da im daju još jednu šansu, vjerujući da su obojica naučili svoje lekcije.

„Vozači imaju bolje razumijevanje i dovoljno su sazreli da znaju kako da se ponašaju,“ kaže Szafnauer.

„Dakle, slijedeće godine bi trebalo biti mnogo bolje.“

Razmišljajući o odluci za uvođenjem timskih odredbi, Szafnauer smatra da je Force Indija donijela odluku u pravo vrijeme, jer su nakon toga nastavili do zadanog cilja- 4. mjesto u poretku konstruktora.

Perez i Ocon na VN Belgije 2017.

„Smiješno je jer ste kritizirani ako to učinite (timske odredbe) i bivate kritikovani ako to ne učinite,“ dodaje COO Force Indije.

„Neki od medija su bili kritični jer su rekli da smo to ranije trebali riješiti.“

„Pustili smo ih da se utrkuju i kad smo se našli na vrhu, rekli su „oh“, ne mogu se više utrkivati.“

„Gledajući unatrag uspjeli smo postići balans na pravom mjestu? Vjerovatno zbog toga što imamo četvrto (misleći na poredak konstruktora). U to vrijeme sam mislio da bismo mogli izgubiti, jer su vozači često dolazili zajedno i gubili smo bodove.“

„U Bakuu smo izgubili oko 33 boda, i u to vrijeme na početku sezone, nisam znao ili mogao predvidjeti da ćemo biti četvrti.“

„Sada, ako pogledate unazad, možete reći da smo pogodili balans u pravom trenutku, jer smo im dozvolili da se utrkuju, a nakon Spa smo rekli ne,“ zaključio je Szafnauer.