Otkriveni su konačni planovi i izgled planirane F1 staze u Rio de Janieru, koja želi preuzeti domaćinstvo VN Brazila, ali to bi se trebalo desiti tek nakon što Interlagosu istenke trenutni ugovor.


Američki konzorcij Rio Motorsports tvrdi da je u ponedjeljak pobijedio na natječaju za izgradnju nove staze. U izvješću se navodi da im je dodijeljena 35-godišnja koncesija za izgradnju na vojnom zemljištu, nakon što su postali jedina grupa koja je podnijela prijedlog.

Unatoč tvrdnjama predsjednika Brazila Jaira Bolsonara da će nova staza preuzeti domaćinstvo VN Brazila odmah 2020. godine, očekuje se da će Interlagos i naredne godine održati utrku—što im je posljednja godina ugovora.

Nedavno glasanje gradskog vijeća u Sao Paulu je dalo značajan poticaj Interlagosu u njihovoj želi da produže ugovor za održavanje VN Brazila, ali izgradnja nove staze u Rio de Janieru predstavlja veliku prijetnju za njihove ambicije.

Rio MotorPark

Predstavljeni su planovi i izgled Rio MotorPark staze, uz pomoć poznatog dizajnera F1 staza Hermanna Tilkea. Sama konfiguracija kruga je izmijenjena u odnosu na prve dizajne koji su predstavljeni prošle godine. Neće nositi ime Ayrton Senna, kako je izjavio predsjednik Brazila Bolsonaro kada je ranije ovog mjeseca objavio planove Rija za održavanje utrke.

„Prijedlog koji smo donijeli u Rio želi predstaviti sliku moderne i dinamične staze sa puno emocija,“ rekao je Tilke. „Istovremeno, prostoru pristupamo multidisciplinarno, što nam omogućuje vrlo širok raspon upotrebe u drugim sportovima, što će služiti cijeloj zajednici.“

Rio Motorsports je odnio pobjedu na natječaju da izgrade stazu koja će također moći organizirati MotoGP utrke unatoč pokušaju Saveznog tužilaštva (MPF) da obustavi natječaj. MPF je želio da se proces zaustavi dok se ne provedu studije uticaja na okoliš.

„Današnja pobjeda je zaključak rada koji je počeo prije više od 4 godine,“ rekao je CEO Rio Motorsportsa JR Pereira. „Sastavili smo ono najbolje u pogledu tehničkih kapaciteta kako bi Rio de Janieru omogućili trkaću stazu s najsuvremenijim motorsportom na svijetu.“