Renault će ‘u teoriji’ dugoročno ostati u Formuli 1, ali francuska momčad mora izbjeći ponavljanje ‘neprihvatljivih’ problema koje su imali 2019. godine.

Francuski proizvođač se u Formulu 1 vratio 2016. godine, te su postavili petogodišnji plan čiji je krajnji cilj da se ove godine bore za naslov. Međutim, Renault u 2020. ulazi bez ijednog osvojenog postolja—rezultata koji su ciljali ostvariti još 2018. godine, a osim toga su 2019. nazadovali i sa četvrtog mjesta u poretku su pali na peto mjesto.

Nedostatak uspjeha projekta, u kombinaciji sa kontroverzama oko bivšeg šefa Nissana i Renaulta Carlosa Ghosnsa proše godine, te restruktura menadžmenta tokom 2019. stvorilo je sumnju u Renaultovu budućnost u Formuli 1.

„Gdje god da pogledate, sve ide u pravom smjeru: publika, udio na tržištu, ali također trošak koji će sa nagradnim fondom biti bolji, ograničenje budžeta koji će biti bolji, pravila za motore koja ostaju stabilna,“ rekao je šef Renaultove F1 momčadi Cyril Abiteboul.

 Na kraju januara je Renault objavio da će Luca de Meo biti novi izvršni direktor Renaulta, a trenutna direktorica kompanije Clotilde Delbos će biti zamjenica direktora kada Meo preuzme svoju funckiju.

Šef Renaultove F1 momčadi Cyril Abiteboul kaže da su to najveće novosti po pitanju Renaultove budućnosti u Formuli 1 i da ‘u teoriji’ dugoročno ostaju u Formuli 1.

„To je jako važno jer ćemo imati kontinuirano vodstvo i kontinuirane odluke. To znači da sve o čemu danas razgovaramo sa Clotilde Delbos, da će to biti validno kada Luca de Meo dođe .“

„Clodilde Delbos je i dalje CEO kompanije, ali je prirodno zanimaju brojke. Formulu 1 gleda sa financijskog aspekta. Imam razloga da vjerujem da ćemo u teoriji ostati dugoročno u Formuli 1, ali to je sve teorija.“

Savjetnik Renaulta Alain Prost je izjavio da Renaultove prošlogodišnje performanse ‘nisu prihvatljive’, ali vjeruje u ostanak francuskog proizvođača u F1, pošto je F1 ‘najbolji način’ za promociju.

„Moramo ‘prodati’pravu stvar,“ uvjerava četverostruki prvak. „Očigledno je da s velikim konstruktorom poput Renaulta ne možete biti predaleko (od vrha).“

„Tamo gdje smo bili prošle godine je neprihvatljivo. To je sigurno. Ne možete ostati na toj poziciji. Stoga, moramo pokazati da možemo ići u pravom smjeru,“ jasan je Prost.