Tehnički direktor Williamsa Paddy Lowe smatra da će promjena pravila za 2019. biti prilika za stvaranje novog odnosa snaga na gridu, jer je mišljenja da će nova pravila imati značajan uticaj na performanse timova.


Paddy Lowe smatra da bi 2019. moglo doći do miješanja karata i novog odnosa snaga na gridu. Novi aerodinamički pravilnik, koji uključuje pojednostavljenje prednjeg i zadnjeg krila, te njihovo proširenje, tehnički direktor Williamsa smatra značajnim promjenama.

Ova pravila su naime uvedena kako bi se olakšalo praćenje bolida koji je ispred i kako bi se umanjio uticaj prljavog zraka na aerodinamičke performanse pratećeg bolida.

„Sigurno će nova pravila prouzrokovati određene promjene. Vjerujem da će neke momčadi biti na dobitku, a neke na gubitku—možda privremeno, možda trajno,“ rekao je Lowe, koji smatra da će promjene za 2019. biti značajne.

Tehnički direktor Williamsa Paddy Lowe promjenu pravila za 2019. uspoređuje sa velikom promjenom pravilnika 2009. godine.

„Promjene su veće nego 2014. ili 2017.,“ pojašnjava on. 2014. je započela hibridna era, dok su 2017. uvedeni ‘širi’ bolidi.

Lowe promjenu pravila za 2019. uspoređuje s ranijom velikom promjenom pravilnika 2009. godine.

„Na neki način je slično kao 2009. Tada smo vidjeli velike promjene,“ dodao je Lowe, aludirajući na to da su McLaren i Ferrari, tada vodeće momčadi, doživjele veliki pad, dok su Red Bull, Williams i Toyota skočili u gornji dom poretka—kao i šampionska momčad Brawn GP.