Ekskluzivni dobavljač guma za Formulu 1, Pirelli je nominirao komponente guma za za prve četiri utrke za narednu sezonu.

Nakon što se završila sezona 2019., talijanski proizvođač je imao dva dana testiranja guma za 2020. u Abu Dhabiju. Namjera od ovog proizvođača je bila da smanji degradaciju, osigura širi temperaturni radni raspon i smanji pregrijavanje u prljavom zraku.

Međutim, vozači su uglavnom imali negativan stav prema gumama koje je Pirelli namijenio da budu u upotrebi za novu sezonu, a nakon toga je došlo do glasanja u kojem su sve ekipe dale negativan odgovor – tako da gume iz 2019. ostaju u upotrebi i za 2020.

Nova sezona počinje 13. marta, a Pirelli je za VN Australije odredio C2 (hard), C3 (medium) i C3 (soft) komponentu. VN Bahreina (20. – 22. mart), VN Vijetnama (03. – 05. april) i VN Kine će imati iste komponente guma kao i na samom startu sezone; C2, C3 i C4.

ŠTA JE POTVRĐENO ZA 2020.

Samo su tri dostupne boje predviđene po utrci, sa pet različitih komponenti: C1 je najtvrđa, dok je C5 najmekša.

  1. Svaki vozač mora sačuvati jedan set najmekše komponente za Q3. Oni koji se kvalificiraju u prvih 10 će dobiti taj set nazad, dok će ga ostali vozači zadržati za utrku.
  2. Oba seta za utrku moraju biti dostupna svakom vozaču.
  3. Pirelli nominira 3 komponente guma i po jedan njihov set, dok timovi biraju ostalih 10.