Motorsportski savjetnik Red Bulla Helmut Marko smatra da je Sebastian Vettel trebao imati više strpljenja nakon što je Ferrari objavio da mu neće produžiti ugovor i da je u budućnosti mogao ponovo voziti za Red Bull—ili čak Mercedes.

Prošle godine se u nekoliko navrata špekuliralo da bi se Sebastian Vettel mogao vratiti u Red Bull, a Nijemac se osim toga povezivao i sa ekipom Mercedesa. Njegova budućnost u Formuli 1 je bila upitna nakon što je Ferrari odlučio dovesti Carlosa Sainza, ali je Vettel na kraju ‘završio’ u ekipi Aston Martina.

Helmut Marko je savjetovao Vettelu da uzme godinu dana pauze i da se onda vrati na grid, te smatra da je Nijemac mogao ponovo voziti za Red Bull ili čak Mercedes da je imao više strpljenja.

„Bilo je jasno da Sebastiana čeka još jedna teška sezona u Ferrariju. Nisam želio da nagli sa odlukom. Želio sam da sačeka. Bilo mi je jasno da će market vozača pretrpjeti velike promjene prje 2022. Bio sam siguran da će se otvoriti mjesto u Mercedesu, ali to se odnosi i na Red Bull. Savjetovao sam mu da pauzira jednu godinu. Želio sam da bude u pravo vrijeme na pravom mjestu i da odabere najbolju ponudu,“ rekao je Marko, koji je želio da Vettel ima ‘više strpljenja’.

„Kada ga je Ferrari otpisao, nismo imali slobodno mjesto za njega za 2021. U to vrijeme smo vjerovali da će se Alexander Albon razvijati pozitivno i da će voziti pokraj Maxa Verstappena 2021. To sam rekao Sebastianu. Nažalost, pogriješili smo. Kada smo krenuli donositi odluku, Sebastian više nije bio dostupan jer je potpisao za Aston Martin.“

Iako se nada da će Vettel u novom okruženju pronaći svoju staru formu, Marko ne vjeruje da će im Vettel i Aston Martin biti prevelika prijetnja 2021.

„Nadam se da će ponovo pronaći svoju staru formu. Zna da posljednje dvije godine nisu bile najbolje za njega, iz raznih razloga. Ali mislim da nam neće predstavljati opasnost. Prošle godine je njegov novi tim bio predaleko od nas.“

„Zahvaljujući tome je Perez bio veoma jak, posebno u drugom dijelu sezone. Čak i da Sebastian bude u top formi u svakoj utrci, kao vozač ne može nadoknaditi zaostatak kojeg njegov tim ima u odnosu na nas. Ali mogu se i prevariti,“ dodao je Marko.