Motorsportski savjetnik Helmut Marko se dotakao uspjeha Lewisa Hamiltona sa Mercedesom i usporedio ih je sa uspjesima koje je Sebastian Vettel ostvario od 2010. do 2013. tokom Red Bullove dominacije u Formuli 1.

Hamilton je pobjedom u Turskoj došao do svog sedmog naslova, čime je izjednačio legendarni rekord Michaela Schumachera, a s obzirom da je već ranije oborio rekorde po broju pobjeda, pole positiona i pobjedničkih postolja, Hamilton je pobjedom na Istanbul Parku postao najuspješniji vozač svih vremena.

U Engleskoj je jedna F1 stranica sprovela anketu o tome ko je najbolji vozač ove generacije, a čak 53% glasova je pripalo Sebastianu Vettelu. 31% je glasao za Hamiltona, dok se ostatak glasova raspodijelio na Alonsa i Raikkonena.

Marko je za njemački AutoBild pokušao objasniti rezultate ove ankete i rekao je da su Hamiltonovi Mercedesi bili ‘daleko superiorniji’ od Vettelovih Red Bullova:

“Nema sumnje da Hamilton vozi izvanredno, ali može biti da ljudi međusobno uspoređuju osvojene naslove. Sve što mogu reći je da je Hamiltonov Mercedes u hibridnoj eri bio daleko superiorniji bolid, samo po performansama motora, nego naši Red Bullovi u periodu od 2010. do 2013. godine.”

“To pokazuje i mnogo veći broj dvostrukih pobjeda za Mercedes i plasmani vozača. Od 2014. do 2016. su uvijek dva Mercedesa zauzimala prva dva mjesta u poretku vozača, 2019. i ove godine također.”

“Mark Webber nikada nije bio iznad trećeg mjesta u godinama od 2010. do 2013. Vettel je dva puta uspio postati viceprvak sa Ferrarijem 2017. i 2018. Uspio je pobijediti Valtterija Bottasa u Mercedesu, što govori o njegovoj klasi,” rekao je Marko.

Red Bullova dominacija je trajala 4 godine i u tom periodu su osvojili 4 uzastopne dvostruke krune, ali su imali puno veću konkurenciju: prvak se 2 puta odlučivao u zadnjim utrkama, dok nijednom nisu imali svoje vozače na prva dva mjesta u poretku. Red Bull je u 77 utrka u periodu od 2010. do 2013. ostvario 41 pobjedu (od čega Vettel 34). Mercedes je od 2014. u 135 utrka ostvario čak 101 pobjedu, od čega 53 dvostruke pobjede. Red Bull je s druge strane u 4 godine imao 12 dvostrukih pobjeda (nikad više od 4 tokom sezone, dok je Mercedes 2015. imao 12 dvostrukih pobjeda). Kada poredimo Vettela i Hamiltona i njihove periode dominacije, Vettel je u dva navrata sezonu završavao sa 5 pobjeda, dok je Hamilton samo 2016. imao jednozamenkasti broj pobjeda u sezoni (9).