Lewis Hamilton je pobjedio u Silverstoneu. Drugi je Valtteri Bottas, a na trećem mjestu je završio Charles Leclerc koji je proglašen vozačem dana.


Peterostruki prvak je došao do svoje šeste pobjede na VN Britanije. Pored toga, Britanac osvaja i bonus bod, jer u 52. krugu postavlja najbrže vrijeme od 1:27.369. Do odlaska u boksove i izlaska SC-a, Botas je držao vodeću poziciju. Međutim, Giovinazzi je ‘preokrenuo’ tok trke nakon što je završio u šljunku. Prvo je istaknuta žuta zastava, a nakon toga izlazi SC na stazu. Hamilton je iskoristio raniji odlazak Bottasa u boks, što se Britancu na kraju isplatilo. Ipak, Finac je odradio sjajnu utrku, vratio je poziciju kad ga je u početnom dijelu utrke Hamilton prešao. Ciljem je prošao kao drugoplasirani.Bottas je par krugova prije kraja otišao u boks i stavio soft gume, kako bi došao do najbržeg kruga i dodatnog boda. Finac je postavio najbrže vrijeme 1:27.406, ali mu je timski kolega Lewis Hamilton taj krug poništio i postavio najbrže vrijeme u završnom krugu. Charles Leclerc je imao uzbudljivu utrku. Na početku je zadržao poziciju, ali kasnije ga je pritisnuo Max Verstappen. Njihov dvoboj se nastavio i kroz boks, kad su oba vozača istovremeno odradila zamjenu guma. Nizozemac ga je tu prešao, ali je Monežanin uzvratio na stazi. U jednom duelu, došlo je do manjeg trkaćeg incidenta, ali su nastavili dalje sa utrkom. Ipak, kod SC-a, je došlo do promjene guma, Vettel je ušao na zamjenu, isto tako Verstappen, a Leclerc ‘mnogo’ kasnije. Izišao je iza Verstappena. Još jedna nova pogreška stratega Ferrarija. Međutim, novi duel Red Bulla i Ferrarija. Ovaj put Vettel i Verstappen. Nizozemac prelazi Nijemca, a ovaj ubrzo pokušava vratiti poziciju. Dolazi do incidenta, te oba vozača završavaju u šljunku. Vettel izvlači ‘deblji’ kraj. Odlazi u boks, gdje mu mijenjaju prednje krilo i izlazi na zadnju poziciju. Sudije su pregledale incident i odlučile kazniti Vettela sa 10 sekundi. Ovo su iskoristili Leclerc i Gasly koju se probijaju na 3. odnosno 4. mjesto. Verstappen je završio peti. McLarenov Sainz je završio na 6. mjestu. Vozači Renaulta Daniel Ricciardo i Nico Hulkenberg su se smjestili na 7. odnosno 10. mjestu, što je za njih odličan rezultat. Kimi Raikkonen je ponovo doveo Alfu Romeo u bodove. Finac je završio na 8. mjestu. Daniil Kvyat je ponovo u bodovima. Rus je sa svojim Toro Rossom završio na 9. poziciji.


Priča utrke:

Start je prošao poprilično mirno. Bottas je zadržao vodeću poziciju. Vettel je uspio preći Gaslya na poziciji 5. Dodir između vozaa Haas F1 Teama. Bottas pokušava pobjeći Hamiltonu u trećem krugu. Hamilton mu se u 4. krugu približava i pretiče ga. Međutim, Finac mu uzvraća i vraća prvu poziciju. Bottas nakon toga bježi preko sekunde 1,3.

Hamilton u 7. krugu ima najbrži krug, kako bi se ponovo pokušao približiti Bottasu. Bottas uzvraća. Magnussen odustaje u 8. krugu. Hamilton ponovo ima najbrži krug 1:30.850. Leclerc zaostaje skoro 4 sekunde. Verstappen u 9. krugu pokušava stisnuti Monežanina. Novi napad je u 10 krugu. Bottas ponovo vozi najbrži krug 1:30.725. Vettel napada Verstappena u 11. krugu. U međuvremenu, Gasly je napada Vettela i prelazi ga u 12. krugu. Gasly je u boksu  i prelazi na hard gume. Leclerc i Verstappen su u boksu u 14. krugu. Verstappen izlazi ispred Leclerca. Međutim, Monežanin ga na stazi prestiže.

Bottas u 16. krugu ide u boks i stavlja medium gume. Finac izlazi na 3. poziciju. Leclerc i Verstappen ponovo imaju svoj šou. Hamilton postavlja novi rekord staze 1:30.236. Verstappen ponovo pokušava preći Leclerca u 19. krugu. Monežanin se uspijeva odbraniti. Od vodećih, Hamilton i Vettel nisu bili u boksu. Giovinazzi je završio u šljunku u sektoru 3, te izaziva žutu, a potom je na stazi SC.

Hamilton je otišao u boks, iza njega i Vettel. Verstappen je u boksu i ide na hard gume. Sainz i Ricciardo su u boksu. Trenutni poredak: Hamilton, Bottas, Vettel, Leclerc, Gasly. Leclerc je u boksu i ide na hard gume, ali izlazi iza Verstappena. Zakašnjela odluka iz tabora Ferrarija! Leclerc pita kako je moguće da je izgubio poziciju. Odgovor dobija da „ostane fokusiran“. SC se povlači u 23 krugu. Hamilton zadržava poziciju. Norris se probija na 8. mjesto. Ricciardo je na 10. Leclerc u 25. krugu napada Verstappena, ali se Nizozemac brani.

Hamilton ponovo ruši rekord kruga 1:29.190. Carlos Sainz se u gužvi probio na 7. mjesto. Ricciardo u 31. krugu napada na Norrisa. Trenutni poredak 33. kruga: Hamilton, Bottas, Vettel, Verstappen, Gasly, Leclerc, Sainz, Norris, Ricciardo i Albon zatvara top 10. Leclerc se približava Gaslyu, a Hamilton ponovo ruši rekord kruga 1:29.160. Verstappen se u 36. krugu približio Vettelu. Leclerc u istom krugu prelazi Gaslya za poziciju 5. Bottas sad ima rekord kruga 1:29.127, zaostatak za Hamiltonom je 1,6s. Verstappen u 37. krugu prelazi Vettela. Nijemac uzvraća, dolazi do incidenta. Oba vozača su u šljunku, ali se vraćaju na stazu. Verstappen se vraća na poziciju 5, ali Vettel mora u boks i na promjenu prednjeg krila. Incident je pod istragom. Nijemac izlazi na poziciju 17.

Hamilton u 42. krugu uzvraća Bottasu novim vremenom 1:28.568. Hulkenberg je iskoristio incident između Vettela i Verstappena, te je ušao u top 10. Sudije su odlučile da incident između Verstappena i Vettela okarakterišu Nijemca kao glavnog krivca, te je dobio 10s vremenske kazne.

Hamilton je pobjegao Bottasu na 3 sekunde. Bottas je u boksu u 46. krugu i izlazi na soft gumama. Ricciardo u 47. krugu pokušava napasti Sainza. Finac koristi gume da dođe do najbržeg kruga 1:27.406. Ipak, Lewis Hamilton na kraju dolazi do bonus boda jer je u 52. krugu uzvratio Bottasu novim vremenom 1:27.369.

KONAČAN POREDAK:

Image: @F1