Charles Leclerc je na VN Belgije počinio sličan prekršaj zbog kojeg je Lewis Hamilton kažnjen tokom VN Rusije. Osim što nije kažnjen, Monežanin nije bio ni pod istragom za vježbanje starta izvan predviđenog mjesta za to.

Lewis Hamilton je tokom VN Rusije dobio dvije kazne po pet sekundi jer je vježbao start izvan predviđenog mjesta za to. Dodijeljena su mu i dva kaznena boda, ali je kasnije to preinačeno u novčanu kaznu od 25 000 € za ekipu Mercedesa nakon što su sudci uzeli u obzir radio komunikaciju između Hamiltona i ekipe gdje se jasno čuje da Britanac pita za dopuštenje da start vježba na kraju izlaza iz pitlanea i da mu ekipa daje dopuštenje.

Izjava FIA-e:“Vozač je vježbao start pred kraj ali direktno na izlazu iz pitlanea. Članak 36.1 zahtijeva od vozača da voze konstantnom brzinom na izlasku iz pitlanea, osim na mjestu koje je predviđeno za vježbanje starta, koje je navedeno u tački 19.1 Bilješkama o događaju, koje je definirano ‘sa desne strane’ nakon svjetala za izlazak iz pitlanea.”

Tačka 19 u napomenama koje se tiču VN Rusije govori da se start smije vježbati samo sa desne strane nakon svjetala za izlazak iz pitlanea. Bez ikakvih snimaka koje prate objašnjenje niti bilo kakvih daljnih pojašnjena u vezi sa ‘legalnim mjestom’ za vježbanje starta, ovo pravilo se čini prilično nejasnim i otvorenim za tumačenje.

No, kontroverze oko ove teme se ovdje ne završavaju. Naime, na površinu je ‘isplivalo’ da je Charles Leclerc prije samo 3 utrke počinio isti prekršaj u pripremi za start utrke na VN Belgije. Službena riječ FIA-e je bila da je Leclerc pod istragom zbog spore vožnje tokom kruga na putu na grid—to je sve što smo u to vrijeme znali.

Sudci su pogledali Leclercov prekršaj, razgovarali su sa ekipom koja je rekla da je razlog zašto je Leclerc vozio sporo taj da je vozač Ferrarika otišao iza linije 2 Sigurnosnog automobila i ta je aktivirao mjerenje vremena kruga, ali se zaustavio na približno 12 sekundi kako bi vježbao start. Sudci su to provjerili, vidjeli da je Leclerc vježbao start kako je Ferrari to rekao sudcima i Leclerc je ‘oslobođen’ krivice pošto je vrijeme kruga bilo presporo jer je Leclerc vježbao start.

Ono što je tada ‘prošlo’ ispod rada, a što sada stvara dodatnu konfuziju je činjenica da Leclerc nije smio vježbati start iza linije 2 Sigurnosnog automobila. Gledajući napomene koje se tiču VN Belgije, isplivalo je da je trkaći direktor tačno odredio mjesto gdje se na Spa smije vježbati start.

“18.1. Tokom svakog treninga, start se smije vježbati samo sa desne strane nakon izlaska iz pitlanea. To mora biti urađeno prije linije 2 Sigurnosnog automobila, sa sva 4 točka između bijele linije koja se nalazi na desnoj ivici između zida i izlaska iz pitlane (područje označeno crnim kvadratom na slici ispod).”

“18.2. Kada se otvori pitlane za utrku, start se smije vježbati samo nakon izlaska iz pitlanea i prije druge linije Sigurnosnog autmobila. Vozači koji žele vježbati start se moraju potpuno zaustaviti unutar izlaska iz pitlanea kako bi propustili druge vozače sa svoje lijeve strane (područje označeno crvenim kvadratom na slici iznad).”

Uspoređujući dvije napomene koje se tiču VN Belgije, jasno je da je Charles Leclerc vježbao start izvan mjesta predviđenog za to, jer je svoj start vježbao nekoliko metara izvan SC2 linije. Međutim, FIA ovaj prekršaj nije ni evidentirala niti je Leclerc bio pod istragom.

Hamilton je s druge strane kažnjen jer je vježbao start na nepredviđenom mjestu. Hamilton je takožer kao i Leclerc prekršio pravilo koje kaže da se ne smije stati u pitlaneu (koje uključuje i sam izlazak iz pitlanea), a jedini izuzetak je ako vozač vježba start na mjestu koje je za to predviđeno. Primijenimo li istu logiku u slučaju Leclerca, pošto je vježbao start na nepredviđenom mjestu, njegova prespora vožnja u krugu na putu za grid nije smjela biti ‘opravdana’ time što je vježbao start. Logikom stvari je Leclerc počinio dva prekršaja za koja je trebao biti kažnjen?

Koje je FIA-ino objašnjenje za ovo?

Kopajući internetom i tražeći informacije, naišao sam na ‘Tweet’ Natea Saundersa, glavnog ESPN-ovog urednika za Formulu 1, koji je rekao da je razgovarao FIA-om, koja sa druge strane tvrdi da su ova dva incidenta potpuno različita.

“Razgovarao sam sa FIA-om. Ovdje je ključan pristup zdravog razuma. Leclerc je prešao kratku udaljenost preko crte (SC2 linija) i nije a) predstavljao sigurnosni rizik ili b) od toga nije stekao sportsku prednost.”

“Hamilton je svoje drugo vježbanje starta započeo u nevidljivom dijelu izlaska iz pitlanea. Ponovljeni snimci su pokazali da ga je Gasly morao izbjegavati kako bi izbjegao kontakt. Lewis Hamilton je takožer rekao da je start vježbao izvan predviđenog područja jer je tu bilo više gripa nego unutar predviđenog područja za vježbanje starta. Ta druga tačka je ključna sa strane sticanja sportske prednosti. Da li je kazna poštena ili ne, to je za raspravu, ali jasno je da su Leclercovi i Hamiltonovi incidenti u Spa i Rusiji jako različiti.”

Leclerc, naime, nije bio u području kojeg su sudci smatrali opasnim, ali su ga istražili jer je vozio svoj krug na putu ka gridu presporo. Oslobođen je krivice jer je njegova brzina bila ‘okej’ nakon što je odradio start i kada je krenuo. Senzor za mjerenje vremena se pokrenuo jer je Leclerc stao da vježba start, ali su sudci bili ‘zadovoljni’ područjem gdje je Leclerc to uradio—ovo objašnjenje nudi Chris Medland, novinar Formule 1 i RACE magazina.

Bilo kako bilo, jasno je da FIA u nekim situacijama stvara velike zabune i da se dovode u situacije gdje se propitkuje njihov integritet, te konstantnost u donošenju odluka.