Robert Kubica je istakao da je jako važno da Williams bude „realističan“ sa svojim ciljevima za 2019., rekavši kako britanska momčad ne smije razmišljati o performansama i napretku njihovih rivala iz sredine poretka.


Williams je morao propustiti prva dva i pol dana testiranja u Barceloni ranije ove sedmice jer su kasnili sa izradom novog bolida, a Kubica je za upravljač novog FW42 sjeo tek u četvrtak ujutro.

Kašnjenje u izradi bolida i propuštanje početka testiranja je samo jedan u nizu problema sa kojima se Williams suočava od početka 2018., koju su završili kao posljednja momčad u poretku konstruktora—pad u performansama britanske momčadi se događa u vrijeme kad su ostale momčadi sredine poretka sve jače zbog svoje bliske saradnje sa top ekipama.

Kubica je međutim rekao kako se Williams ne smije zamarati performansama svojih rivala i da se moraju fokusirati na sebe uoči početka nove sezone.

„Čini se da je grid veoma jak, što je normalno gledajući tehničke smjerove u kojima neki idu. Ali moramo se fokusirati na sebe. Moramo imati realističan cilj i moramo ciljati miran početak sezone—što se nije desilo, ali moramo ići naprijed i pobrinuti se da imamo miran početak sezone.“

„Mislim da ekipi trebaju pozitivni dani, kakve god da su performanse, prvo moramo raditi najbolji mogući posao—tek onda se možemo fokusirati na performanse. Ne trebamo previše gledati ostale, moramo se pobrinuti da damo sve od sebe.“

Williams je u petak odradio filmski dan kako bi nadoknadio izgubljeno vrijeme i kako bi se bolje spremili za druga predsezonska testiranja koja počinju slijedeće sedmice.