Kimi Raikkonen je pobjednik veoma uzbudljive VN SAD-a. Finac je uz sjajan start, odličnu vožnju i dobru strategiju došao do svoje prve pobjede ove sezone i prve pobjede još od VN Australije 2013. godine. Drugo mjesto pripalo je Maxu Verstappenu, koji je odvezao fantastičnu utrku-Nizozemac je startao sa 18. mjesta, a 2 kruga pred kraj utrke je sjajno odbranio poziciju od Lewisa Hamiltona, koji je završio na trećem mjestu. 


Kimi Raikkonen je na startu pretekao osvajača pole positiona Lewisa Hamiltona, te je pred kraj izdržao pritisak od strane Verstappena i Hamiltona, kako bi konačno ostvario pobjedu u svom drugom stintu sa Ferrarijem i prvu od VN Australije 2013. godine, kada je vozio za Lotus.

 

Njegov timski kolega Sebastian Vettel je završio na četvrtom mjestu, nakon što je pred sami kraj utrke pretekao Valtterija Bottasa za četvrto mjesto. To ujedno znači da je Hamilton povećao svoju prednost sa 69 bodova na 75, tri utrke pred kraj sezone.

Hamilton je u Austinu trebao osvojiti osam ili više bodova od Hamiltona kako bi osigurao naslov. Na startu ga je pretekao Kimi Raikkonen sa vanjske strane na putu za zavoju 1. Iza njih u nešto kasnije u istom krugu su borbu za poziciju vodili Ricciardo i Vettel, pri čemu se Vettel izvrtio i pao je na 15.  mjesto.

Vettel je na pravcu bio pretekao Ricciarda, ali je napravio grešku prilikom kočenja, što je Ricciardo iskoristio da vrati momentum. Vettelu je u narednom zavoju proklizao bolid, zbog čega je udario Ricciarda i izvrtio se.

Raikkonen je s druge strane držao Hamiltona iza sebe sve do perioda pod virutelnim sigurnosnim automobilom, nakon čega su Ferrari i Mercedes podijelili svoje strategije.

Kada je utrka bila neutralizirana, jer su redari sklanjali Ricciardov bolid, koji se zaustavio u 11. zavoju, Mercedes je pozvao Hamiltona u boks pod VSC-om, dok je Raikkonen ostao na stazi. Njemu su javljali da se Hamilton odlučio na dva stajanja, a Britanac se na stazu vratio na 3. mjestu—devet sekundi iza Finca.

U 18. krugu je Hamilton već bio na Raikkonenovom mjenjaču, ali je Iceman nekako uspio ostati ispred Britanca. 3 kruga kasnije skreće u boks i odlazi na svoju jedinu promjenu guma.

Vettel je na stazi ostao sve do 26. kruga, a izgubio je pozicije od Raikkonena (kojeg je propustio) i Verstappena jer su mu se gume istrošile. Raikkonenov zadatak je tada bio da ostane unutar 20 sekundi od Hamiltona. Vettel je s druge strane počeo hvatati Bottasa.

Hamiltonovih 18 sekundi prednosti se polako topilo, jer su se njegove gume brzo trošile i počeli¸su se pojavljivati mjehurići. U 37. krugu Hamilton po drugi put odlazi u boks, čime je Raikkonen preuzeo vodeću poziciju sa 2.5 sekundi prednosti nad Verstappenom. Nizozemac je vozio sjajnu utrku, te se sa 18. mjesta rapidno probio kroz poredak.

Sa svježim setom soft guma, Hamilton je lako sustigao timskog kolegu Bottasa, koji ga propušta. Tada je Britanac bio 8.8 sekundi iza vodećeg Raikkonena—ali je imao 15 krugova da ga ulovi.

Hamilton je 2 kruga pred kraj ulovio i napao Verstappena, ali se Nizozemac sjajno odbranio od Hamiltona u 3. sektoru i sačuvao je drugu poziciju. U međuvremenu je nekoliko momenata kasnije Vettel prošaoBottasa za četvrtu poziciju.

Iza vodećih momčadi, Renault je napravio ogroman korak ka osvajanju četvrte pozicije u poretku konstruktora—Hulkenberg je završio na šestom mjestu, dok je iza njega završio Carlos Sainz. Time je Renault slavio ‘dvostruku pobjedu’ u sredini poretka.

Esteban Ocon, Kevin Magnussen i Sergio Perez su kompletirali osvajače bodova.


Rezultat utrke: