Šef Formule 1, Stefano Domenicali kaže da je Kimi Raikkonen nevjerovatan dio motorsporta, dok je Nico Rosberg napisao da je apsolutna legenda premier klase.

Svjetski prvak iz 2007. godine je jučer objavio da se povlači iz Formule 1 na kraju ove sezone. Fincu je isticao ugovor sa Alfom na kraju ove godine i očekivalo se da će otići.

Raikkonen je svoju karijeru u premier klasi započeo 2001. godine u Sauberu, a odlične vožnje tokom debitantske sezone su mu donijele poziv McLarena, gdje je proveo 5 sezona i gdje je izgradio svoje ime kao jedan od najboljih vozača na gridu.

U sezoni 2003. i 2005. je bio blizu naslova, ali na titulu prvaka morao čekati do 2007. godine. U jednoj od najnapetijih završnica šampionata ikad u Formuli 1 je osvojio naslov za bod ispred Alonsa i Hamiltona, pa je tako je u svojoj prvoj sezoni sa Ferrarijem postao prvak.

U redovima talijanske momčadi se zadržao do kraja 2009., kada pravi dvije godine pauze od Formule 1.

Šef premier klase: Stefano Domenicali jasno je poznavao kvalitete Kimija Raikkonena jer je bio u Ferrariju dok je Finac tada vozio za talijansku momčad.

“Kimi je nevjerojatan dio našeg sporta, osobni prijatelj i istinski prvak. Imao sam privilegiju raditi s njim u Ferrariju i poznavati fantastičnu osobu. Svima će nam nedostajati: on i njegov jedinstveni stil, a želimo njemu i njegovoj porodici sve najbolje u životu,” izjavio je Domenicali nakon što je Finac otkrio da se povlači iz Formule 1.

S druge strane, svjetski prvak iz 2016. godine, Nico Rosberg je Kimiju poželio sve najbolje u onome što slijedi, dodavši da je apsolutna legenda Formule 1.

“Ovo je gesta koju nikada neću zaboraviti. Hvala ti Kimi. (Ti si) apsolutna legenda našeg sporta … sve najbolje u onoe što slijedi. Uživaj sa svojom porodicom,” napisao je Rosberg na svom Twitter profilu.