Fizička karirana zastava će biti definitivni signal za kraj F1 utrka u budućnosti, čime su izbačeni svjetlosni paneli i razni elektronski signali.


FIA je za ovu sezonu promijenila pravilo, pa je svjetlosni panel označavao kraj utrke. To je bio odgovor na grešku koja se dogodila na VN Kanade 2018. godine kada je Winnie Harlow ranije pokazala kariranu zastavu.

Međutim, svjetlosni paneli također imaju svoje mane, koje su se vidjele na VN Japana ove godine. Greška u sistemu je označila kraj utrke krug ranije,iako su se svi nastavili utrkivati do zakazanog broja krugova.

To je imalo bizarne posljedice, pošto F1 pravila uzimaju da utrka traje do trenutka kada se pokaže karirana zastava. Naime, Sergio Perez se razbio u posljednjem zavoju nakon sudara sa Pierreom Gaslyaem u pravom ‘posljednjem’ krugu, ali pošto je karirana zastava označila kraj utrke krug ranije, Meksikanac je vratio 9. mjesto.

Ove sedmice je na sastanku FIA-inog Svjetrskog motorsportskog vijeća odlučeno da se karirana zastava vraća kao definitivni signal koji označava kraj utrke, ali ostaju ista pravila ako se ona pokaže ranije greškom.

Iako se tokom 2019. ‘mahalo’ kariranom zastavom na kraju utrka, svjetlosni panel je bio službeni signal za kraj utrke. Od 2020. će to ponovo biti fizička karirana zastava, a paneli se neće koristiti.