Tri uzastopne ulične utrke Formule 1 u maju i junu, uključujući VN Monaka se trebaju otkazati slijedećeg mjeseca.

Nizozemski portal Formule 1 izvještava da će prestižni događaj u Monte Carlu, plus VN Azerbejdžanja i VN Kanade biti ponovo otkazane drugu godinu zaredom.

Razlog je zbog kontinuirane gobalne zdravstvene pandemije i neizvjesnosti koju i dalje izaziva širom svijeta u pogledu planiranja sportskih događaja, u ovom slučaju je riječ o utrkama Formule 1.

Za ulične utrke poput onih u Monte Carlu, Bakuu i Montrealu, organizacija mora započeti mjesecima unaprijed, a dužnosnici se ne žele obavezati na takve planove ako postoji sumnja u utrku koja se održava zbog pandemije.

Unatoč uvođenju cjepiva protiv COVID-19, koji se danas primjenjuje u mnogim zemljama, ostaje previše pitanja hiće li se život normalizirati u prvom dijelu godine.

Nizozemski portal Formule 1 navodi da će: „Monako (23. maj), Azerbejdžan (6. juna) i Kanada (13. juna) otkazati svoje sudjelovanje u kalendaru kao i prošle godine. Najava tih vijesti se očekuju slijedeći mjesec.“

Dalje se navodi kako je Kanada „na nepoznato vrijeme zatvorila granice za strance i imaju vrlo strogu politiku korone. Na stazi Gilles Villeneuve, kao u Monte Carlu i Bakuu, izgradnja onog svega što je potrebno za održavanje utrke (paddock, mjesta za hospitalizaciju) se mora rano započeti. Prošle godine, utrka u Montrealu je otkazana početkom aprila.“

No, izvješće ukazuje da je plan za nepredviđene slučajeve već formiran. Navedene tri utrke koje se trebaju otkazati, zamijenit će tri utrke iz prošle godine koje su također ušle u revidirani kalendar za sezonu 2020., ići će se kronloškim redoslijedom: Istanbul, Mugello i Nurburgring.

U kalendaru već postoji termin „TBC“ nakon otkazivanja VN Vijetnama, a očekuje se da će VN Portugala biti potpisana 2. maja radi pojednostavljenja logistike uoči utrke u Barceloni sedmicu dana kasnije.

Imola, koja je također bila među pet evropskih staza koje su uskočile u prošlogodišnji kalendar, trebala bi ‘ponoviti’ VN Emilio Romagne 18. aprila.

Razlog tome je odgađanje VN Kine, dok je tradicionalno otvaranje sezone sa VN Australije odgođeno do 21. novembra zbog politike oko karantene koja je trenutno na snazi u toj zemlji.

Sezona 2021. godine stoga kreće sa VN Bahreina 28. marta, a zimska – predsezonaka testiranja održat će se na istom mjestu dvije sedmice ranije.