Nekadašnji vozač Formule 1 Eddie Irvine je ponovo kritikovao Sebastiana Vettela, za kojeg smatra da ne zaslužuje četiri naslova.


Irac je uoči samog početka sezone izjavio kako je Vettel precijenjen, a sada je ponovo kritikovao Nijemca, za kojeg smatra da ne zaslužuje svoja četiri naslova.

Dodao je kako se Ferrari mora fokusirati na Leclerca u budućnosti pošto je prema njegovom mišljenju Vettel više puta pokazao da nije vozač koji zaslužuje status prvog vozača u momčadi.

„Rekao sam početkom godine da je Vettel spor—a svi su poludjeli zbog toga. Mislio sam da Leclerc ima dobre šanse da ga porazi, pošto mislim da Vettel ne zaslužuje četiri naslova. Mislim da je jako dobar vozač, ali puno griješi i nikada nisam mislio da je tako brz,“ rekao je Irvine o Vettelu.

„Vidjeli smo to ove godine. Vidjeli smo to u njegovoj sezoni sa Danielom Ricciardom, a sada to opet vidimo. Vettel ima nevjerovatan ugovor sa Ferrarijem. Iznenadio sam se što su ga potpisali jer se to desilo u periodu kada je bio uništen.“

Irvine smatra da se Ferrari u budućnosti treba fokusirati na Leclerca, pošto je on prema njegovom mišljenju jedini koji može biti na Hamiltonovoj razini.

„Mislim da se Ferrari mora fokusirati na Lelerca, ali ove sezone smo vidjeli da nisu žrtvovali Vettela jer je četverostruki prvak. Zbog toga su gubili pobjede. Poznajem Mattiu (šef Ferrarija) jako dobro. Bio je moj bivši inžinjer i jako je pametan, jako smiren, ali ovo je jedna od teških stvar koje mora riješiti, pošto mislim da Vettel može napraviti dosta štete Leclercovim šansama da osvoji naslov, što Bottas ne može napraviti Hamiltonu.“ 

„Leclerc je jedini koji se može utrkivati na istoj razini kao Hamilton. Vettel uvijek prođe gore u dvobojima. Hamilton uvijek uništi Vettela u izravnoj utrci. Pogledajte šta je Leclerc uradio Hamiltonu u Monzi. Možda je bilo ilegalno, ali je to uradio tako savršeno da ga je bilo teško kazniti zbog toga. Uradio je to tako lijepo i zbog toga želim vidjeti više izravnih borbi između Leclerca i Hamiltona,“ dodao je Irvine.