Oba vozača Toro Rossa će za Bahrein dobiti unaprijeđene inačice Hondinog turbopunjača i MGU-H komponente.  

Partnerstvo Toro Rossa i Honde je počelo veoma pozitivno, jer je japanski proizvođač prikazao odličnu pouzdanost na testiranjima. Ali ta pouzdanost nije bila dugog vijeka, jer je već u prvoj utrci sezone Pierre Gasly morao odustati zbog problema sa motorom.

Toyoharu Tanabe, tehnički direktor Honde, pojasnio je da je motor s unutrašnjim sagorijevanjem u Gaslyjevom bolidu bio oštećen zbog problema sa turbopunjačem u MGU-H komponentom.

Honda je modificirala turbo i MGU-H uoči VN Bahreina kako bi izbjegla ponavljanje scenarija s Albert Parka, te će iz mjera predostrožnosti oba vozača Toro Rossa dobiti nove, unaprijeđene dijelove.

Gasly će također trebati novu inačicu motora sa unutrašnjim sagorijevanjem nakon što onaj iz Australije nije mogao biti spašen. Ove sezone su vozači ograničeni na samo 3 primjerka motora s unutrašnjim sagorijevanjem, MGU-H i turbopunjača po sezoni, a prekoračenje tog broja automatski donosi kazne na startnom gridu.

To znači da će Gasly u preostalih 20 utrka imati još jednu ‘besplatnu’ promjenu komponenti pogonske jedinice, ako Honda ne uspije spasiti prethodne komponente.

„Mijenjati komponente za drugu utrku je teška odluka i nije idealna, uzevši u obzir da smo ograničeni na samo 3 komponente po sezoni,“ rekao je Tanabe. „Međutim, vjerujemo da je ovo pravi smjer za ići naprijed i nastavit ćeno naš razvoj kako bismo se pobrinuli da se isti problem više ne ponovi.“

„Iako je Sakhir teška staza za pogonsku jedinicu, nadamo se da ćemo krenuti dalje i zaboraviti na ovaj težak trenutak. Fokusirani smo na ovu utrku i na utrke koje slijede,“ dodao je Japanac.