Lewis Hamilton je još jednom ukazao na dva očita problema koji unazad nekoliko godina muče Formulu 1—nemogućnost praćenja bolida ispred i velike razlike u performansama između top timova i ostatka grida.


Nova aerodinamička pravila za 2019. imaju cilj da umanje uticaj prljavog zraka i olakšaju vozačima praćenje bolida ispred—iz tog razloga će se prednje krilo pojednostaviti i proširiti, a slične izmjene će doživjeti i stražnje krilo.

Osim velikog uticaja kojeg prljavi zrak ima na bolide, jedan od problema je i velika razlika u performansama između top timova i ostatka grida. O ova 2 problema se već duže vrijeme govori u krugovima F1, a još jednom je na potrebu za njihovo rješavanje ukazao trenutno vodeći u poretku vozača Lewis Hamilton.

„Čim uđete unutar pet sekundi, počinjete osjećati uticaj turbulentnog zraka,“ rekao je Hamilton. „Ostali dečki voze svoju utrku i ne žele usporavati previše da vas propuste. Zapeo sam iza dva Toro Rossa i nisam im mogao prići. To je teška situacija. Razlika u brzini između bolida je prevelika, što je ozbiljan problem za naš sport,“ dodao je Britanac.

Hamilton je također još jednom istakao da je tužan što se Williams i McLaren trenutno nalaze u jako teškoj situaciji.

„Kako Williams i McLaren mogu imati zaostatak od 3 sekunde? To je previše. Moramo promijeniti pravila da smanjimo te razlike u brzini—onda ćemo imati sjajne utrke kao u MotoGP,“ dodao je Hamilton.