Lewis Hamilton kaže da će bolid uvijek biti ključan u uspjesima vozača, ali ističe da je sposobnost vozača jednako važna i kako on koristi ono što ima na raspolaganju.

Hamilton je pobjedom u Turskoj osigurao svoj sedmi naslov u karijeri—ukupno šesti sa Mercedesom od 2014. godine i četvrti u nizu.

Međutim, Hamiltonovi uspjesi se često osporavaju zbog činjenice da je Mercedes od početka hibridne ere dominantan i superioran u odnosu na konkurenciju—Hamilton je u Mercedes stigao sa jednim osvojenim naslovom i 22 pobjede u periodu od 2007. do 2012. godine u kojem je vozio za McLaren, a u Mercedesu je od 2013. ostvario 72 pobjede i osvojio je 6 naslova, te je postao najuspješniji vozač svih vremena.

Hamilton kaže da je bolid ključan za uspjeh vozača, ali ističe da je sposobnost vozača jednako važna:

“Naravno da morate imati dobar tim i sjajan bolid. Nijedan vozač u prošlosti nije osvojio naslov bez toga. Isto vrijedi i za karting—morate imati pravu opremu. Naravno da morate imati opremu—to je nešto što će uvijek biti dio ovog sporta. Ali je isto tako jednako važno šta radite s tim i to se broji,” rekao je Hamilton.

Britanac je nakon pobjede u Turskoj rekao kako želi što više teških utrka kako bi pokazao da nije sve do bolida, a misli da je svojim vožnjama zaslužio poštovanje:

“Želim više ovakvih utrka i ovakvih nezgodnih uslova, jer ću imati više prilika da pokažem šta znam. Mislim da zaslužujem poštovanje i mislim da to imam kod svojih vršnjaka. Oni znaju koliko su ovakve utrke teške i da nije sve do bolida,” dodao je Hamilton.