Vozač Toro Rossa Pierre Gasly kaže da je ostvario ogroman napredak sa čuvanjem guma u Formuli 1 u usporedbi sa vremenom u GP2.


Svaki od Gaslyeva 3 zapažena rezultata u F1 ove sezone je bio omogućen tako što je Francuz odradio jako dugačak ali i veoma konkurentan prvi stint na najmekšim gumama. U Monaku je odradio 37 krugova na hypersoftu, što mu je pomoglo da dođe do sedmog mjesta, dok je u Mađarskoj na ultrasoftu odradio 32 kruga, na putu ka šestom mjestu. Prije toga je u drugoj utrci sezone u Bahreinu bio četvrti.

To je u velikoj suprotnosti s onim što je Gasly radio kad je bio u GP2 seriji, gdje se mučio sa gumama, zbog čega je samo 2 od svojih 8 pole positiona pretvorio u pobjedu.

„Nisam se mučio kao ostali. U smislu čuvanja guma sam se ogromno popravio u usporedbi sa prvom sezonom u GP2, gdje sam bio preagresivan sa gumama. Naučio sam puno i to se sada isplaćuje,“ rekao je Gasly.

Toro Rossov STR13 pogonjen Hondinim motorom je jako nekonstantan paket, ali je jako brz na mekim gumama kada se pogodi balans, što je istakao Gasly. Rekao je da se bolid u Mađarskoj slično ponašao kao u Bahreinu.

„Čini se da smo na mekšim komponentama jako brzi. Monako je bila jedna od utrka gdje smo gume držali dugo na životu. Treba vam dobar balans za to, dobra stabilnost. Balans u Mađarskoj me podsjetio na Bahrein. Bio sam zadovoljan bolidom, mogao sam napadati i nisam gubio ni prednji ni stražnji kraj previše. Pronašli smo zlatnu sredinu u  Mađarskoj. Znamo da možemo održati gume dugo na životu kad je balans dobar.“