Kako saznaje britanski portal RaceFans, zabrana kvalifikacijskih režima rada motora je odgođena za VN Italije, iako je FIA prošle sedmice obavijestila timove da će zabrana stupiti na snagu od VN Belgije.

FIA je prošle sedmice najavila zabranu kvalifikacijskih režima rada motora i timovima je naglasila da će od njih biti traženo da koriste iste postavke motora i u kvalifikacijama i u utrci od VN Belgije. Međutim, kako saznaje RaceFans, ta je zabrana odgođena za VN Italije.

Nove restrikcije će biti uvedene putem tehničke direktive. Uvođenje zabrane je odgođeno za VN Italije kako bi ekipe imale potrebno vrijeme da kompletiraju testiranja motora na dinamometru, kako bi se pripremili za najavljenu promjenu.

FIA navodno ovu zabranu želi uvesti jer je zabrinuta što ekipe ove postavke motora koriste za sticanje performansi po cijenu pouzdanosti. Po trenutnim pravilima su nadogradnje motora ograničene, ali dodatak 4 sportskog pravilnika omogućuje proizvođačima da uvedu nadogradnje ‘u svrhu pouzdanosti’.

FIA sumnja da su neke promjene proizvođači tražili upravo zbog uticaja kvalifikacijskih režima rada motora jer koriste motore izvan njihovih normalnih parametara. FIA smatra da su proizvođači zahtjevima za promjenama na motoru u svrhu pouzdanosti indirektno ‘otključavaju’ veće performanse motora.

Upravljačko tijelo sporta je izrazilo dva sporna područja po pitanju korištenja kvalifikacijskih režima rada motora u pismu koje je poslala ekipama prošle sedmice.

Prvo područje se tiče kompleksnosti kvalifikacijskih režima rada motora, te da je skoro nemoguće osigurati da pogonske jedinice rade unutar dozvoljenog pravilnika. Sofisticirana priroda hardvera i softvera kojeg ekipe koriste znači da bi FIA morala pregledati ogromne količine podataka.

Drugo područje se tiče stalnih promjena postavki motora koje timovi nalažu svojim vozačima preko radija. FIA vjeruje da su te promjene postale vitalne u balansiranju performansi i pouzdanosti motora. Pošto te promjene svojim vozačima nalažu timovi, FIA vjeruje da vozači nemaju nikakvu kontrolu nad postavkama motora i da bi se to moglo smatrati kršenjem članka 27.1 Sportskog pravilnika koji kaže da vozači moraju voziti sami i bez pomoći.

Na sastanku radne grupe za pogonske jedinice koji se održao u ponedjeljak, dva proizvođača pogonskih jedinica su izrazili svoje nezadovoljstvo najavljenim promjenama. Navodno se razgovaralo o odlaganju uvođenja ove zabrane kasnije u sezoni ili čak za narednu sezonu.