Odbijena je žalba Alfa Romea na 30-sekundnu kaznu Kimija Raikkonena koja ga je koštala bodova u Imoli, a kazna je zadržana.

Tokom vikenda VN Portugala, švicarski tim izborio je pravo da uloži žalbu na kaznu dodijeljenu Raikkonenu na posljednjoj utrci u Imoli, kada je FIA ​​kaznila Raikkonena kaznom od 30 sekundi nakon trke zbog kršenja pravila pri ponovljenom startu.

Ekipa Alfa Romea smatrala je da je kazna nepravedna, te su zatražili pravo na žalbu na osnovu novih dokaza, međutim sudije su smatrale da nema dovoljno dokaza da poništenje odluke.

“Iako sudije razumiju zašto je takmičar postupio ovako kako je postupio, sudije ostaju pri svojoj prvobitnoj odluci da je takmičar počinio kršenje pravila iz člana 42.6 jer nije uspio da se vrati na početnu poziciju tokom kruga iza sigurnosnog automobila”, navodi se u izjavi FIA-e.

Kao rezultat toga, FIA-ine sudije potvrdile su da obavezna kazna za kršenje ovog pravila ostaje na snazi, pa je zadržana stani-kreni kazna od 10 sekundi – pretvorena u kaznu od 30 sekundi kada se primijeni nakon trke.