Formula 1 je uvela promjene pravilnika za narednu sezonu koje će u budućnosti spriječiti ponavljanje slučaja ‘ružičasti Mercedes’ koji je početkom ove godine izazvao velike kontroverze.

Racing Point je privukao veliku pažnju svojih rivala kada se na predsezonskim testiranjima pojavio sa bolidom koji je identična kopija Mercedesovog prošlogodišnjeg bolida. Kopiranje u Formuli 1 je uvijek bilo prisutno i uvijek će biti prisutno, ali je ekipa sa bazom u Silverstoneu otišla korak dalje i napravila je ‘klon’ Mercedesa W10.

Naravno, konkurencija nije bila zadovoljna time. Renault je prvom prilikom uložio protest, koji je rezultirao kaznom od 400 000 € za Strollovu ekipu i oduzimanjem 15 bodova u konstruktorskom poretku. Sporni su bili kočioni kanali na ‘ružičastom Mercedesu’.

Renault i Ferrari su uložili žalbe na FIA-inu presudu, koje su kasnije povukli jer ih je FIA uvjerila da će na cijeli slučaj Racing Pointovog kopiranja prošlogodišnjeg Mercedesa reagirati promjenama pravilnika.

“Analiziranje i studiranje konkurencije je uvijek bio dio historije Formule 1 i u tome ne vidim ništa loše. Ali mislim da je kopiranje cijelog projekta jedne ekipe opasan potez jer je to intelektualno vlasništvo. Vjerujem da je to protiv principa našeg sporta i to se u budućnosti ne smije dešavati,” izjavio je prije nekog vremena šef Ferrarija Mattia Binotto na ovu temu.

FIA je u novom ažuriranom pravilniku ograničila većinu praksi koje se odnose na tzv. ‘reverzni inžinjering’, što se posebno odnosi na dijelove koji su na listi. Obuhvaćeno je i korištenje fotografija koje dozvoljavaju lako procesiranje geometrije bolida u CAD dokument, a zabranjeno je i korištenje 3D kamera kao i sve 3D tehnike skeniranja ‘tuđih’ bolida koje su ekipe u biti koristile kao ‘špijunske’ kamere. Uslikali bi bolid rivalske ekipe, skenirali, konvertirali u CAD dokument i dalje nastavili sa proizvodnjom dijela kojeg žele kopirati.

Osim toga, ako FIA primijeti prevelike sličnosti između dijelova na različitim bolidima, zatražit će od ekipa da pokažu kako su dizajnirali taj dio.