Motorportski direktor Formule 1 Ross Brawn je 2019. godine najavio da će timovi koji izvrše prekoračenje budžeta biti sankcionisani oduzimanjem naslova.

U ponedjeljak je FIA ​​izvijestila da je Red Bull prekoračio granice budžeta za sezonu 2021. godine, a navodi se da je to manje prekoračenje od 5%. Iz FIA-e još nisu javno objavili sankciju koju bi mogli nametnuti.

Međutim, već se došlo do određenih saznanja koje bi to mjere mogle da se izreknu austrijskoj momčadi, koja je nakon izvještaja bila jako razočarana jer su uvjereni da su bili ispod limita budžeta za prošlu godinu: javna opomena, oduzimanje konstruktorskih bodova ili oduzimanje bodova vozačima, ograničenje aero ili drugih testiranja i dodatno smanjenje budžeta ekipi koja prekrši financijska pravila.

S druge strane, već se u velikoj mjeri iznose riječi motorsportskog direktora Formule 1 Rossa Brawna po pitanju nove uredbe 2019., kada je nagovijestio da bi se nepoštivanje uredbe označilo kao gubitak titule.

„Financijski propisi su dramatična promjena u Formuli 1. Pokušali smo to u prošlosti, ali bili smo neuspješni. Kazne za prekoračenje pravila bit će sportske, ovisno o težini svakog prekoračenja. Ako se prijevarom prekrši, gubite naslov, tako da nepoštivanje pravila ima ozbiljne posljedice,“ objasnio je Brawn na predstavljanju novih propisa u oktobru 2019.

Šef Red Bulla Christian Horner upozorio je da se može dogoditi da neka struktura premaši limit potrošnje za manje od 10%. Britanac uvjerava da to nije najbolja ideja za poboljšanje Formule 1 te podsjeća da je predlagao opciju da top timovi nakon VN Abu Dhabija prodaju svoje bolide te godine i tako pomognu onima skromnijima da dobiju performanse.

„Novac je danas vruća tema među momčadima Formule 1. Problem je što svrha ovog pravila nije u potpunosti shvaćena, budući da ćemo svi potrošiti limit plus dodatnih 10%. Nemoguće je usporediti troškove Ferrarija i Haasa ili Red Bulla i AlphaTaurija, to su potpuno različite strukture i poslovni modeli koji nimalo ne sliče jedan drugome,“ istakao je Horner.

„U potpunosti podržavam rezanje troškova, ali mislim da postoje bolji načini da Formulu 1 učinimo boljim mjestom. Ako je cilj pomoći manjim momčadima, bio bih potpuno otvoren za prodaju našeg bolida nakon Abu Dhabija.“

„Mnogi troše bogatstva kopirajući drugima i to bi imalo smisla za sve. Dobili bi više performansi sa bolidom od kupca i uštedjeli za budućnost da naprave vlastiti,“ zaključio je Horner.

Kazna koju će FIA izreći Red Bullu za ovaj prekršaj još uvijek nije poznata, ali treba podsjetiti da će se iduće srijede sastati Svjetsko vijeće i na polju Formule 1 to će biti jedno od najvažnijih pitanja. Osim toga, moglo bi se razgovarati i o mogućoj promjeni raspodjele bodova u skraćenim utrkama koje završavaju po kariranom zastavom -skraćenom, kao što je to bio slučaj na Velikoj nagradi Japana.