Motorsportski direktor Formule 1, Ross Brawn stao je u odbranu timskih odredbi Mercedesa koje su nastupile na VN Rusije. Njemački tim je pozvao Valtterija Bottasa koji se nalazio u vodstvu, da propusti Lewisa Hamiltona na vodeću poziciju.

Šef Mercedesa, Toto Wolff je posegao za timskom naredbom u Sochiu ‘naredivši’ Bottasu da propusti Hamiltona, koji nije uspijevao dovoljno se odmaknuti od Sebastiana Vettela- jer ga je iz kruga u krug sve više pritiskao. Britanac, nakon dolaska na prvo mjesto pobjeđuje i povećava prednost na 50 bodova nad drugoplasiranim Vettelom.

Brownu nisu nepoznate timske odredbe, jer ih je sproveo u više navrata kao šef ekipe.

„Mislim da je odluka njemačke ekipe bila prava stvar,“ kaže motorsportski direktor.

„Primaran cilj tima je da dobije najbolji mogući rezultat za oba prvenstva i to je ono što su uradili.“

Brown je intervenisao [timska naredba] dok je bio šef Mercedesa 2013. godine, kad je pozvao Nicu Rosberga, rekavši mu da zadrži svoju poziciju te da ne prelazi Lewisa Hamiltona tijekom VN Malezije.

„U prošlosti sam se više puta nalazio u ovoj situaciji,“ dodao je.

„Osobno, uvijek sam vjerovao da je interes tima ispred vozača.“

Međutim, Brown priznaje kako je ova odluka naišla na veliko negodovanje kod strane navijača, ali je ponovio kako su timske odredbe dio sporta.

„Možda ih fanovi ne mogu lako prihvatiti, niti gledati kao dobro za sport, ali tamo [Rusija] tim je morao da procjeni okolnosti i da donese odluku.“

 

„Mogu da razumjem Bottasovu frustraciju, jer imao odličan vikend- demonstrirajući kako mu dobro odgovara Sochi staza. Ali, timske odredbe su dio sporta.“

„Također, uvijek je dobro da ih primjenite na transparentan način, umjesto da je pokušavate sakriti. Nešto što smo vidjeli ponekad u prošlosti, što je izazvalo optužbe za prevaru.“

„To nije najatraktivniji aspekt našeg sporta, ali je uvijek bio dio njega. Dobar ili loš, bolje ga je imati otvorenog,“ rekao je Ross Brawn.