Šef Ferrarija je izrazio vrlo jasan stav prije početka VN Meksika: Binotto je uvjeren da SF90 može osvojiti šesti uzastopni pole position kako bi se vratili na pobjednički kolosjek. Snaga motora, zajedno s aerodinamičkom djelotvornošću su glavni adut Scuderie.


Mattia Binotto vjeruje u to i ne krije da je Ferrari glavni favorit na Autodromo Hermanos Rodriguez, jer nakon dvije utrke nije pokupio ono što je ‘posijao’ i želi se vratiti pobjedi.

Šef tima iz Maranella, obično je vrlo odmjeren u svojim izjavama. Međutim, zna da može iskoristiti superiornost pogonske jedinice specifikacije broj 3 i aerodinamičku djelotvornost SF90 na dugim pravcima u Meksiku.

„Nakon dvije utrke u kojima smo mogli bolje, stižemo u Meksiko sa željom da kući donesemo najbolji rezultat. Pokušat ćemo osvojiti šestu uzastopnu pole poziciju, a zatim da ciljamo pobjedu,“ kaže Binotto.

49-godišnjak nakon što je pokazao ‘karte’ sa kojima želi igrati u Južnoj Americi, također ističe rizike koje ih očekuju.

„Međutim, meksička staza je puna zamki, od kojih su neke povezane sa činjenicom da se takmičite (utrkujete) na nadmorskoj visini višoj od dvije hiljade metara – što otežava precizno podešavanje setupa i podešavanja (prilagođavanje) pogonske jedinice koje je specifično za ovu stazu.“

Pored toga, Binotto očekuje da će vidjeti ‘monstruozne’ brzine prilikom mjerenja – speed trap.

„Staza nudi zavoje različitih vrsta, ali i druge parametre na kojima se iz godine u godinu ruše rekordi vezani za najveće brzine.“

„Kompromis između najveće brzine i brzine u zavoju diktirat će izbor aerodinamičkog opterećenja sa kojim ćemo krenuti na stazu.“