Ferrarijev šef Mattia Binotto kaže da je njegova momčad izgubila ovu sezonu od Mercedesa još prošle godine kada su dizajnirali SF90.


Talijanska momčad je fantastično započela predsezonu, gdje su bili najbrži, ali kada je počela ‘prava’ stvar, SF90 je bio daleko inferiorniji od Mercedesovog W10 bolida. Ferrari se odlučio za radikalni dizajn prednjeg krila i efikasnu aerodinamiku, zbog čega su uz najsnažniji motor bili dominantni na pravcima.

Ali, SF90 je ‘mrzio’ zavoje, gdje su bili liga ispod Mercedesa, a kasnije i Red Bulla, pa je često viđena slika bila kako Ferrari na pravcima ima pola sekunde prednost, ali sve bi gubili u zavojima. Do svoje prve pobjede su čekali sve do VN Belgije, a u konačnici su zabilježili samo 3 pobjede, iako su imali 9 pole positiona. Mercedes je s ogromnom prednošću osvojio oba naslova.

SF90 jednostavno nije mogao proizvesti dovoljno downforcea kako bi doveo gume u optimalni radni raspon, što im je stvaralo ogromne probleme u utrci. Ferrari je gotovo po pravilu ranije išao u boks od Mercedesa i Red Bulla, jer nisu mogli održati gume u životu kao ove dvije momčadi, a kada bi se Mercedesu i Red Bullu i istrošile gume, nisu doživljavali dramatičan pad brzine kao Ferrari (odličan primjer ovoga je zadnja utrka sezone u Abu Dhabiju).

Binotto je upitan za mišljenje gdje je Ferrari izgubio borbu za naslov od Mercedesa ove godine, a rekao je da su pogriješili u samom začetku bolida:

„Izgubili smo ovu borbu od Mercedesa prošle godine kada smo dizajnirali ovaj bolid. Nismo bili dovoljno konkurentni na početku sezone i za to postoje razlozi. Mislim da projekat bolida od samog početka nije bio dovoljno dobar.“

„Gledajući našu stopu razvoja tokom sezone, generalno govoreći, naš dizajn nije bio dovoljno dobar kao kod naših glavnih konkurenata,“ rekao je Binotto.

Ferrari je trebao ostvariti nekoliko pobjeda još prije ljetne pauze—Leclerca je pobjede u Bahreinu koštao problem sa motorom, dok su ih problemi sa pouzdanošću koštali u kvalifikacijama u Austriji i Njemačkoj, te Rusiji.

Nakon ljetne pauze i velikog paketa nadogradnji koji su uveli u Singapuru, Ferrari je nanizao 3 pobjede (uključujući 1-2 u Singapuru) i 6 pole positiona, zbog čega su bili pod paljbom rivala koji su ih otpuživali za ilegalan motor

„Sezona je bila intenzivna. Bilo je puno posla. Restrukturirali smo tim. Ali u međuvremenu smo uvijek pokušavali poboljšati bolid kroz sezonu i mislim da smo to donekle i uradili. Ali sezona je sada gotova i okrenuli smo se slijedećoj sezoni.“