Šef DTM-a Gerhard Berger kaže da Mick  Schumacher ima „očeve trkaće gene“ i smatra da Nijemac može doći do Formule 1 ako nastavi sa formom koju je pokazao u svom pohodu ka F3 naslovu.


Schumacher je utrku prije kraja F3 šampionata osigurao naslov na Hockenheimu—na istoj stazi je prije 28 godina njegov otac Michael osvojio njemački F3 naslov.

Mick je od samog početka svoje trkaće karijere imao veliku podršku svog oca, sve do 2013. i Michaelove nesreće na skijanju. Mick je tada imao 14 godina, a nastavio se utrkivati sa motom ‘Keep Fighting’ i ‘Never Give Up’, koji su istaknuti na njegovom bolidu.

Nakon nedjeljnje utrke, u kojoj je Schumacher osigurao naslov, Gerhard Berger je istakao kako ga Mick podsjeća na Michalea i da mu je drago zbog njegovog uspjeha u F3.

„Naravno da sam sretan zbog Micka, ranije je osvojio naslov nakon što je svojim zaslugama došao do postolja,“ rekao je Berger. „Međutim, također sam jako sretan zbog Michaela Schumachera i želim da se jednog dana vrati s nama, kako bi gledao Mickovu buduću karijeru.“

„Mick ne samo da izgleda kao svoj otac, već ima isti stav i isti hod, a jučer sam primijetio da ima očeve podlaktice. Ali odlučujuća stvar, posebno u proteklim sedmicama je ta da je dokazao da ima očeve trkaće gene.“

„Ako nastavi voziti ovako, put će ga odvesti u Formulu 1.“

Mick Schumacher je zaradio pohvale i od šefa Mercedesa Toto Wolffa, koji smatra da mladi Nijemac može postati jedan od velikana Formule 1.

„Pažnja je na mladiću bila od početka i bio je pod velikim pritiskom,“ rekao je Wolff. „Nije lako nositi se sa tim, posebno ako sezona ne krene kako treba, kao što se desilo u ovom slučaju.“

„Njegove performanse u drugom dijelu sezone su stoga bile još impresivnije. Pokazao je da ima ono što je potrebno i da može postati jedan od velikana našeg sporta. Isto tako smo oduševljeni što je ostvario Mercedesovu 500. pobjedu u F3 i što je naslov osvojio u bolidu kojeg pogoni Mercedesov motor,“ dodao je Wolff.