Šef Aston Martin Mike Krack kaže da je „normalno“ da proizvođač istražuje mogućnost stvaranja vlastite pogonske jedinice za 2026. godinu.

Britanska momčad trenutno koristi Mercedesove motore, a njihov prelazak na njemačkog proizvođača pogonskih jedinica se desio 2009. godine kada su nosili Force India ime.

Međutim, novi pravila o pogonskim jedinicama koja dolaze za 2026. stvaraju ponovo novo miješanje grida; Red Bull je već stvorio vlastiti odjel pogonskih jedinica sa ciljem izgradnje novog motora i kontrole nad vlastitom sudbinom.

Krack, koji je prošle sedmice počeo raditi u timu iz Silverstonea, nagovještava da će Aston razmotriti sličnu rutu.

„Prije svega moram reći da smo zadovoljni partnerom za motore kojeg imamo. Ali imamo novi set pravila koja dolaze za 2026. sa većim naglaskom na električnu energiju nego danas,“ kaže Krack.

„Mislim da je normalno za marke poput Aston Martina da ako postoje nova pravila o pogonskim jedinicama da ih pogledate, da pažljivo istražite je li to strateški ispravna stvar.“

„Mislim da je to pravi korak kojeg poduzima Formula 1: imati veću hibridnu pristranost ili veću pristranost u odnosu na električnu energiju. Sudjelovao sam s BMW-om u oba. Formula E je potpuno električna, s Hypercarom je bila hibridna, slična Formuli 1, ali ne i ista,“ pojašnjava on.

Krack je priznao da će se svaka odluka o stvaranju samostalne pogonske jedinice po mjeri za Formulu 1 morati uskoro donijeti.

„Sada smo 2022. godina, a rokovi su razumni da ih uvedemo 2026., jer znamo da drugi natjecatelji također ocjenjuju ulazak,“ istaknuo je.

„Uzimajući u obzir vremensku liniju, razumno je ako donesete ovu odluku da budete na gridu 2026. s vlastitom (pogonskom jedinicom), mislim da je pravi trenutak da se to sada razmotri.“

S druge strane, šef Aston Martina je objasnio da momčad ima sve što je potrebno kako bi u budućnosti postala kandidat za naslov.

„Promjena infrastrukture koja se ovdje događa je velka, to je prvo novo sjedište Formule 1 koje se gradi, mislim u 19 godina, tako nešto,“ pohvaljuje on.

„Bit ćemo vrhunski (top tim), što jasno pokazuje ambiciju koju imaju Lawrence (Stroll) i ekipa. Dakle, da, to je petogodišnji plan. Imat ćemo sve mogućnosti ili sve objekte koji su vam potrebni da budete uspješni. Dakle, napredujemo na našem putu,“ zaključio je Krack.