Fernando Alonso bi mogao da bude jedan od rezervnih vozača tima iz Wokinga ove godine?

McLaren je potpisao Sergia Sette Camaru kao testnog i razvojnog vozača krajem 2018. godine. Međutim, Brazilac još uvijek nema superlicencu – nema dovoljno bodova i ne bi se mogao natjecati u slučaju da ekipi bude potrebna zamjena.

Drugi vozač juniorskog programa McLarena, Nyck de Vries, ako bude imao dovoljno bodova za superlicencu je u drugačijem položaju, jer tim nije odredio ulogu za Nizozemca.

Fernando Alonso, dvostruki svjetski prvak, povukao se iz Formule 1 na kraju prošle sezone. Ipak, Španjolac je i dalje ostao povezan sa ekipom u njihovom projektu kako bi se natjecao na 500 milja Indianapolisa.

Šef McLarena, Zak Brown je pojasnio kako imaju nekoliko opcija u slučaju da im je potreban rezervni vozač.

„Fernando je još uvijek dio tima u našem projektu Indy 500,“ kaže Brown.

„Gil (De Ferran) je odgovoran za planove naših vozača, pa imamo neke alternative u vezi sa pravcem za praćenje ako nam je potreban rezervni vozač.“

„Očigledno je da ne objavljujemo našeg rezervnog vozača, ali postoji nekoliko onih koji su nam bili potrebni u kratkom vremenskom roku. Mogli bi ispuniti tu ulogu.“

Brawn je krajem 2018. izjavio da je McLaren razgovarao s Alonsom o mogućnosti testiranja novog bolida za 2019. na zimskim predtestiranjima u Barceloni. Međutim, sada uvjerava da su u planu samo Carlos Sainz i Lando Norris.

„U ovom trenutku gledamo iz dana u dan. Fokusirani smo na startne vozače.“

„Na predsezonskim testovima je potrebno provjeriti pouzdanost i performanse. Postoji definitivan plan i idemo dan po dan,“ zagonetno je rekao Zak Brown.