Fernando Alonso je umanjio poteškoće koje imaju svi novi vozači ove godine u prilagođavanju na svoje nove bolide optužujući medije da su problem prilagođavanja učinili većim nego što stvarno izgleda.

Dvostruki svjetski prvak želi umanjiti važnost pitanja svojih performansi od kad se vratio u Formulu 1, jer vjeruje da su mediji posvetili veću pažnju, a podsjeća da uvijek postoje razdoblja prilagođavanja u svim procesima.

“(Problem) Postaje sve veći nego što u stvari jest. Prvi sam priznao da nisam bio sto posto u Imoli, da mi nije bilo ugodno i da sam vjerovatno imao slabe rezultate,” pojašnjava Alonso.

“Ali to je bila jedna utrka i u utrci s tim lošim performansama završio sam dvije desetinke iza svog timskog timskog kolege (Esteban Ocon), takoda to ne može biti važno,” dodaje on.

“Imao sam vikend u kojem mi nije bilo ugodno u Imoli, a problem je što u Formuli 1 ima mnogo medija, mnogo članaka, a nažalost dvije sedmice između utrka, jer da je bilo vikend za vikendom ne bi bilo toliko razgovora,” smatra on.

Vozač Alpine F1 Teama vjeruje da je ishitreno sumnjati u njegove performance na početku sezone i smatra da je bolje razgovarati o ovom pitanju na kraju godine ako tada bude korak iza Estebana Ocona.

“Na kraju godine ćemo razgovarati. Ako nemam dobre performase cijelu sezonu, a sve je bilo teže nego što se očekivalo, možda postoji razlog za razgovor o tome i pitanja poput toga zašto je teže nego prije ili slično.”

“U Bahreinu sam bio sretan i vjerovatno sa slabijim peformansama. U Imoli nisam imao uspjeha, ali treba nam nekoliko utrka da se smjestimo.”

“U trenutku sam svog života u kojem se osjećam dobro i osjećam se sposobnim za voziti bolje nego ikad, ali to ne znači da nećete naići na poteškoće kada se suočite s novom pustolovinom ili u ovom povratku,” kaže Fernando Alonso.