Alexander Albon kaže da je njegova iznenadna promocija iz Toro Rossa u Red Bull ‘nestvarna’, a dolazak u austrijsku momčad vidi kao ‘ogromnu priliku’.


Albon će zamijeniti mjesta sa Pierreom Gaslyem, koji je nakon samo 12 utrka u ‘A’ momčadi vraćen u Toro Rosso zbog razočaravajućih vožnji koje je pružao u prvoj polovici sezone.

23-godišnji Britanac tajlandskih korjena će imati 9 utrka da se dokaže Helmutu Marku i Christianu Horneru da može biti timski kolega Maxu Verstappenu 2020. godine.

„Nestvarno je što sam dobio ovu priliku od Red Bulla,“ napisao je Albon na svom Twitteru. „Ne mogu vam se dovoljno zahvaliti što vjerujete u mene i što ste ovo učinili mogućim. Ovo je veliki skok u duboko, ali obukao sam svoj šorc za kupanje!“

„Hvala svim momcima u Toro Rossu, posebno (šefu tima) Franzu Tostu na ogromnoj prilici u Formuli 1 i neprekidnoj podršci tokom moje prve godine! Sada se fokusiram na svoju prvu utrku s timom u Spa.“

Albonova karijera je doživjela veliki uzlet u posljednjih 12 mjeseci. Impresionirao je svojim performansama u Formuli 2 sa DAMS-om i završio je treći u poretku, iza prvaka Russella i viceprvaka Norrisa.

Potom je regrutiran od Nissanove Formula E momčadi, te se trebao utrkivati u ovoj električnoj seriji pokraj Buemija, ali mu je Red Bull potom ponudio mjesto u Toro Rossu, nakon čega su počeli pregovori sa Nissanom o prekidu saradnje.

Albon je u svojoj drugoj utrci osvojio prve F1 bodove, a nakon toga je u još četiri utrke osvajao bodove, uključujući odlično šesto mjesto sa VN Njemačke, što mu je bila prva kišna utrka.

Sva ova postignuća postaju još impresivnija ako se uzme u obzir da je na ovogodišnjim predsezonskim testiranjima prvi put sjeo u F1 bolid. Za timskog kolegu je imao iskusnijeg Kvyata, od kojeg je bio brži u kvalifikacijama 6:5. U Njemačkoj je prije posljednjeg perioda pod sigurnosnim automobilom bio četvrti, dok je Kvyat bio deveti. No, Rus je imao puno manje za izgubiti kockanjem sa prelaskom na slik gume, što mu je naposlijetku donijelo treće mjesto.

Albon u Red Bull dolazi nakon samo 12 utrka u Formuli 1, a preostalih 9 utrka sezone će austrijska momčad iskoristiti kako bi procijenila da li je on materijal da bude timski kolega Verstappenu 2020., ili će pak morati potražiti drugo rješenje.