Sebastian Vettel je pobijedio u dvije od prve tri utrke F1 sezone 2018., ali njegov timski kolega Kimi Raikkonen je pravo mjerilo Ferrarijeve snage na startu tekućeg šampionata.

Kao četverostruki prvak koji je mlađi i koji je u dosta boljoj formi, nije iznenađenje da je Vettel glavno Ferrarijevo oružje u borbi sa Mercedesom. No, njegov timski kolega Raikkonen je pravi pokazatelj Ferrarijeve konkurentnosti ove sezone. Finac  vozi na višoj razini nego prethodnih godina i prometnuo se u konstantnog kandidata za neku od vodeće tri pozicije u utrkama.

 

Raikkonen uživa u najboljem startu sezone od 2013. godine. iz vremena kada je vozio za Lotus. Primjerice radi, Finac je prošle sezone tek u 4. utrci uspio doći do postolja, dok je ove sezone to uspio napraviti već u prvoj utrci. Iceman je od početka svakog trkaćeg vikenda izgledao brzo i njegov zaostatak za Vettelom u kvalifikacijama ove sezone iznosi 0,073s. Prošle godine nakon 3 utrke je on iznosio 0,391s i 0,276s tijekom cijele sezone. Raikkonen ovako konkurentno u jednom brzom krugu protiv svog timskog kolege nije izgledao od posljednje trećine 2016. sezone, kada je Vettel pao u formi nakon što Ferrari nije uspio ući u najavljivanu borbu za naslov.

SF71H je od prvog dana ‘sjeo’ Raikkonenu, koji je često pokazivao nesposobnost da se adaptira bolidu kada on ne odgovara njegovom stilu vožnje. On se ni prošlogodišnjem bolidu nije uspio brzo prilagoditi kao Vettel, ali njegova se forma tijekom sezone popravljala. No, SF71H je odmah ‘sjeo’ Kimiju, koji je brz od samog početka sezone i samo su ga faktori izvan njegove kontrole koštali rezultata koje je on zaslužio svojom formom- u Australiji sigurnosni automobil, u Bahreinu greška Ferrarijevog mehanizma kod pitstopa, a u Kini Ferrarijeva užasna strategija.

Za njega je bilo frustrirajuće kada ga je Vettel pobijedio u borbi za pole u Bahreinu i Kini nakon što je tijekom cijelog vikenda izgledao kao brži vozač. U Kini mu na startu nije pomoglo ni Vettelovo agresivno branjenje vodeće pozicije, zbog čega je izgubio jedno mjesto od Bottasa.

Bilo kako bilo, Raikkonen ove godine pokazuje da još uvijek nije ‘za staro gvožđe’ i izgleda dosta uvjerljivije nego prethodnih godina, te bi ove sezone mogao biti veliki dodatak svojoj močadi u borbi za konstruktorski naslov ako nastavi sa ovakvim performansama.